Magazin

Albanija – nezaboravni letnji odmor

niscafe

Albanija, skriveni dragulj smešten na Balkanskom poluostrvu, je destinacija koja obećava nezaboravan letnji odmor.

Sa svojom obalom koja oduzima dah, slikovitim plažama i bogatim istorijskim nasleđem, Albanija nudi jedinstven spoj prirodnih lepota i kulturnih čuda koje su Nišlije počele da otkrivaju poslednjih godina.

U ovom članku ćemo vas odvesti na putovanje do nekih od najzanimljivijih destinacija u Albaniji. Spremite se da istražite ovu očaravajuću zemlju u komšiluku, koja se nalazi na svega 5 sati od Niša i stvorite uspomene koje će trajati ceo život!

Saranda – dragulj na albanskoj obali Jonskog mora

Saranda, koji se nalazi na južnoj albanskoj rivijeri, je zadivljujući primorski grad koji mami posetioce svojim tirkiznim vodama i zadivljujućim pejzažima. Ako odaberete letovanje u Albaniji, neka prva stanica vaše albanske avanture bude Saranda.

Ovaj grad nudi savršenu mešavinu opuštanja i istraživanja.

Opustite se na prelepim plažama, kao što su Mango i Flamingo plaža, gde vas kristalno čista voda mami da se osvežite, a zalasci sunca su očaravajući. Ne propustite priliku da posetite Ksamil, kao ni očaravajuće drevne ruševine Butrinta, UNESCO-ve svetske baštine koja priča priče o civilizacijama iz prošlosti.

Ksamil – raj za ljubitelje plaže i fotogeničnih mesta

Na samo maloj udaljenosti od Sarande nalazi se Ksamil, raj koji se može pohvaliti nekim od najneobičnijih plaža u Albaniji.

Sa svojim praškastim belim peskom i azurnim vodama, Ksamil je omiljeno mesto porodicama sa decom. Provedite dane sunčajući se, plivajući ili se prepuštajući aktivnostima na vodi. Idite obavezno na izlet brodom do obližnjih ostrva gde vas čekaju osamljene uvale i netaknuta priroda, stvarajući pravi osećaj mira.

Dobra strana Sarande i Ksamila je njihova blizina Krfu, što može biti odlična opcija za izlet, ali i zbog povezanosti Krfa avionom sa Nišom, ukoliko ne želite da putujete drumskim prevozom do juga Albanije.

ksamil

Drač – vibrantno odmaralište na Jadranskom moru

Krećući se na sever duž obale, otkrićete Drač, živopisno primorsko letovalište sa živom atmosferom.

Poznat po živom noćnom životu i bujnoj sceni na plaži, Drač je omiljena destinacija za turiste željne sunca. Opustite se na dugim gradskim peščanim plažama, kao što su plaža Fafa ili Golem, i uživajte u raznim vodenim sportovima i kafićima na plaži.

Ne zaboravite da istražite istorijski centar grada i posetite kultnu Venecijansku kulu, simbol bogate istorije Drača.

Valona – gde se istorija susreće sa prirodnim lepotama

Nastavljajući naše putovanje, stižemo u Valonu, grad koji lepo kombinuje istorijske znamenitosti sa zadivljujućim prirodnim pejzažima.

Sve više Srba odlučuje se za Albaniju, a pored Sarande, Drača i Ksamila, Valona je još jedno sve popularnije letovalište poslednjih godina! Prošetajte slikovitim šetalištem, upijajući prekrasan pogled na more i impozantne planine u daljini.

Za ljubitelje prirode, obavezna je poseta obližnjem nacionalnom parku Llogara, koji nudi panoramske vidike i pešačke staze usred netaknute divljine.

Berat – grad od hiljadu prozora

Dok je obala Albanije njen dragulj, ulazeći u unutrašnjost, stižemo do grada Berata, poznatog kao „Grad hiljadu prozora“.

Ovo mesto svetske baštine Uneska poznato je po dobro očuvanoj arhitekturi iz otomanskog doba, uključujući zidine zamka kojima je okružen. Izgubite se u uskim kaldrmisanim ulicama starog grada, istražujući tradicionalne kuće koje izgledaju zamrznute u vremenu, nećete se pokajati!

Smešten je na obali reke Osum, u podnožju planine Tomor i smatra se jednim od najstarijih naselja, a naićićete i na mnogo pravoslavnih crkvi, kao i na Srbe koji žive u Beratu još od vremena otomanskog carstva.

Toplo gostoprimstvo Albanije

Jedan od najistaknutijih aspekata Albanije je srdačno gostoprimstvo njenih ljudi.

Bilo da istražujete priobalne gradove ili ulazite u srce, bićete dočekani sa iskrenom toplinom i ljubaznošću. Albanci su ponosni što svoju kulturu, tradiciju i ukusnu kuhinju dele sa posetiocima. Prepustite se ukusnim jelima kao što je tave kosi, a na primorju obavezno jedite što više morskih plodova i sveže ribe po cenama znatno pristupačnijim od onih u ostalim letovalištima na Jadranu.

Bićete iznenađeni otvorenošću lokalnog stanovništva, ali i njihovim poznavanjem engleskog, pa i srpskog!

Praktična razmatranja

Kada planirate letnji odmor u Albaniji, važno je uzeti u obzir nekoliko praktičnih aspekata.

Najbolje vreme za posetu je tokom letnjih meseci, od juna do septembra kada je vreme toplo i sunčano, savršeno za aktivnosti na plaži i istraživanje na otvorenom. Lokalna valuta je lek, a kreditne kartice su široko prihvaćene u većini ustanova, ipak u restoranima je bolje imati pripremljen i keš!

U turističkim oblastima se svuda govori engleski, ali uvek je od pomoći naučiti nekoliko osnovnih albanskih fraza da biste poboljšali svoju interakciju sa lokalnim stanovništvom.

Albanija je idilična destinacija za putovanje koju treba videti bar jednom u životu. Kombinuje zapanjujuće prirodne pejzaže, netaknute plaže, bogatu istoriju i toplo gostoprimstvo. Istražite drevne ruševine, prepustite se ukusnoj kuhinji i uronite u kulturu i tradiciju ove zemlje. Albanija je blago koje čeka da bude otkriveno, obećavajući nezaboravan letnji odmor koji će vam ostaviti pozitivne uspomene!

Pročitajte i...