Niške vesti

11 opština u Nišu

Niš Do kraja juna ove godine udružuju se Niš i nekoliko opština u okolini a ta nova zajednica će biti formirana na partnerskim odnosima i na bazi zajedničkih interesa
– Na velikom skupu u niškoj skupštini grada danas će početi da se realizuje inicijativa o formiranju Gradske zajednice opština Niš. Ovaj novi oblik udruživanja opština Nišavskog okruga inicirao je predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, a prema do sada sačinjenim dogovorima i programima, trebalo bi da zaživi već do kraja juna ove godine. Gradsku zajednicu opština činiće Niš i još 11 opština sadašnjeg Nišavskog okruga.

– U prvoj fazi u ovu novu zajednicu ušli bi grad Niš i opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han, koje su u poslednjih petnaestak godina već dva puta donosili odluke o pridruživanju Nišu, a odmah potom Gradskoj zajednici opština pridružili bi se i Aleksinac, Svrljig i Ražanj u kojima je više puta pokretana inicijativa o udruživanju. Istovremeno biće pokrenut postupak da pet niških gradskih opština – Niška Banja, Medijana, Pantelej, Palilula i Crveni krst dobiju status jedinica lokalne samouprave, čime bi ceo projekat bio zaokružen i sve opštine Nišavskog okruga činile bi jednu Gradsku zajednicu – rekao je za „Politiku“ Mile Ilić.

U niškom gradskom parlamentu ističu da će formiranjem Gradske zajednice Niš na konkretan način početi da se ostvaruje politika ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i decentralizacije zemlje. Mile Ilić kaže da će zajednica biti formirana na partnerskim odnosima opština u okrugu i na bazi zajedničkih interesa.

– Nije reč o klasičnoj regionalizaciji, niti o formiranju zajednice slično osnivanju statističkih regiona. Inicijativa je pokrenuta potrebom da se u ovom delu Srbije bolje živi i da se ujedine svi kadrovski i ekonomski resursi, ali i veliki potencijali, čime bi se obezbedio brži razvoj ovog dela zemlje, koji je značajno zaostao poslednjih godina. Najveći cilj je da se stvore uslovi da mladi i školovani ljudi ostaju u svojim gradovima i opštinama, a ne da odlaze u druge krajeve Srbije, ili inostranstvo. Za njih se mora stvoriti prava atmosfera i perspektiva i za radno angažovanje, ali i za normalan život bez razmišljanja o odlasku iz dela zemlje koji je, ubeđeni smo samo trenutno manje razvijen od ostalih, zaključio je Ilić.

Formiranje Gradske zajednice opština Niš otvara velike mogućnosti za uspostavljanje trajne saradnje između lokalnih samouprava ovog dela Srbije u oblasti planiranja i realizacije velikih projekata i usklađivanje razvoja, zajedničkih nastupa kod domaćih i stranih razvojnih fondova, kao i kod velikih investitora.

– Od izuzetne je važnosti rešavanje zajedničkih potreba u oblasti vodosnabdevanja, izgradnje putne mreže, korišćenja građevinskog zemljišta, organizovanja zdravstvenih usluga i službi u oblasti obrazovanja, ekologije, turizma. Najkonkretnije, kroz zajedničko delovanje Aleksinac će dobiti mogućnost za bolje i sistemski efikasnije regulisanje vodotokova, za razvoj povrtarstva i eksploataciju prirodnih bogatstava, poput uljnih škriljaca, kao i razvoj lovnog i ribolovnog turizma na Bovanskom jezeru. Gadžin Han za razvoj poljoprivrede i zimskog turizma, Svrljig za bolje organizovanje stočarstva i etno-turizma, Merošina za razvoj poljoprivrede, posebno svog nadaleko, i van granica Srbije poznatog brenda „Oblačinske višnje“ i na planu turizma na Oblačinskom i Krajkovačkom jezeru… Naravno, i sve ostale članice Gradske zajednice Niš imale bi veće mogućnosti za razvoj i izlazak iz krize, rekao je za „Politiku“ Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša i inicijator osnivanja Gradske zajednice opština Nišavskog okruga.

Izvor: Politika