Gradske face, Kultura i umetnost

ZORAN RADOSAVLJEVIĆ – ČUPA

Zoran Radosavljević, za prijatelje Čupa, rođen je u Čačku 1951. godine. Po obrazovanju je bio građevinski inženjer, ali se veoma rano posvetio rokenrolu. Detinjstvo je proveo u rodnom gradu, a zatim je došao da studira u Niš – gde je ostavio najdublji trag.

Od 1979. godine bio je basista Galije čitavih deset godina, i sa njom je prooputovao celu staru Jugoslaviju. Poznat je i po tome što je 1989. godine, sa prijateljima osnovao i vodio najpre kafe „Pan“, a zatim „Rock 69“, gde se okupljala gradska omladina željna dobre svirke koje je u oba lokala uvek bilo napretek.

Nakon demokratskih promena, Čupa 2000. godine dolazi u NKC gde je ambiciozno počeo da radi na nizu umetničkih projekata. Nažalost, u realizaciji mnogih sprečila ga je bolest, kojoj je podlegao 2004. godine. Zoran Radosavljević Čupa sa pravom ima status niške gradske legende i čoveka koji je mnogo doprineo razvoju rokenrol kulture svojim nesebičnim angažmanom.

Od 2005. se organizuje Memorijal u njegovu čast koji ima takmičarski karakter i gde pored mladih bendova nastupaju i afirmisana imena domaćeg rokenrola.

Pročitajte i...