Niške vesti

Zološki vrt u Nišu

Lav, tigar, lame, zmije, aligator, jaguar, krokodil, medvedi, vukovi i razne vrste majmuna mogu biti prve životinje u niškom zoološkom vrtu koji planira da otvori poznati srpski artista Milan Sliva.

tigar

On kaže da sve životinje može da prebaci u Niš, u roku od mesec dana, ali i da su sada na potezu gradski oci koji bi trebali da izdvoje adekvatan plac gde bi se zoološki vrt smestio u gradu.

Sliva kaže da mu je za konačan projekat koji se nalazi u rodnom Srbobranu, potrebno oko pet hektara placa sa minimumom izgrađene infrastrukture.

On napominje da bi u niškom cirkusu za početak bilo smešteno stotinak životinja, a bilo bi zaposleno desetak građana koji bi vodili brigu o njima. Po svemu sudeći, cirkus će biti otvoren na lokaciji pored spomen-parka Bubanj.

Sliva je na preporuku narodnog poslanika Branislava Jovanovića obišao taj plac i kaže da je pogodan za namenu Zoološkog vrta.

– U planu mi je da na tom placu napravim veštačko jezerce gde bi bili smešteni labudovi, a oko koga bi bilo šetalište. Ukoliko bi gradska ili neka od opštinskih vlasti brzo reagovala i dala mi plac na korišćenje, u kratkom roku bih mogao da dovedem životinje, ali bi gradnja kaveza trajala tokom leta. Samo za lava je potreban kavez od 40 kvadrata i ako mu se doda lavica koju planiram, potrebno je još dodatnih 20 kvadrata. To bi malo potrajalo, ali bi Niš imao lep i bogat životinjama zoološki park – priča Sliva koji za Niš ne vezuje mnogo toga sem „jedne velike ljubavi pedesetih godina kada je u najvećem gradu juga Srbije gostovao sa cirkusom“.

On kaže da bi deo Bubnja, levo od glavnog parkinga bio idealno mesto za zoo vrt.

– Postoji prostor od početka parka pa u dubini od oko 200 do 300 metara gde bi sve moglo da se smesti. Dobro je što cevovoda i struje već ima. Kavezi, staze i drugo bi bili od kamena koga ovde u okolini, kako čujem, ima mnogo. Znači princip otvaranja zoo vrta je da ja dam životinje, grad da izdvoji plac, a republički fondovi da finansiraju gradnju kaveza i drugih objekata dok bi takođe ja napravio veštačko jezero. Tako Niš može da ima zoo vrt do kraja leta ove godine – objašnjava Sliva i dodaje da je republika Srbija za gradnju zoo vrta u Jagodini izdvojila 250 miliona dinara.

On napominje da sličan zoo vrt u šumi postoji u Osjeku i Ljubljani.

Porodica Sliva ima tradiciju dugu skoro 300 godina artizma u cirkusu. Ovaj otac devetoro dece dodaje da bi verovatno u niškom cirkusu bio smešten i medved biljojed Brundo (450 kilograma) koji kako kaže „i ne zna da je medved jer je od rođenja negovan u dvorišnoj domaćoj atmosferi“.

Grad može da stane iza projekta zoo vrta
Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović kaže da je Grad Niš zainteresovan za otvaranje zoo vrta, ali da pre svega on i Gradsko veće mora videti da li je i koliko to za grad isplativo.

– Grad stoji na raspolaganju svima koji žele da započnu posao u Nišu, a pogotovu takvom projektu – kaže Simonović.

Boban Mikić, većnik opštine Palilula koji vodi projekat formiranja rekreativnog centra u spomen-parku Bubanj, kaže da o izboru ove lokacije za zoološki vrt može da odlučuje samo Zavod za zaštitu spomenika Srbije, ali i da opština ima bolje rešenje.

-Bubanj je spomenik prvog reda u Srbiji gde je 10.000 rodoljuba streljano za vreme Drugog svetskog rata. Zato sumnjam da će na tom stratištu moći da se gradi zološki vrt, ali u zaleđu opštine Palilula nalazi se podnožje planine Seličevica koje je udaljeno od centra grada samo 10 kilometara. Na osam kilometara od centra grada se nalazi i priobalje Morave koje je takođe u našem vlasništvu tako da bi te lokacije bile idealnije za zoološki vrt – kaže Mikić.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...