Magazin

Zlatna pravila studiranja za školsku 2017/2018. godinu

Biblioteka

Ok, nedavno je otpočela još jedna, (bez zevanja molimo), studentska školska godina. Iz godine u godinu se dinamika studentskih interesovanja u Nišu menja, iako se obim učenja ili poštovanje bolonjskog procesa ne menja baš koliko bi trebalo. Baš zbog toga predstavljamo X zlatnih pravila studiranja za školsku 2017/2018. koja će vam pomoći da izgurate ovu godinu i možda čak studentski krediti i stipendije budu vaše!

#1 Kolokvijumi možda jesu uslov, ali su i važan uvod u gradivo!

Kada smo već pomenuli bolonjski proces koji Univerzitet u Nišu, kao i drugi univerziteti Srbije ne poštuju do kraja, ili barem variraju od fakulteta do fakulteta, treba reći da su kolokvijumi važni. Znamo da ćete često naići na sledeće situacije:

  • Položen kolokvijum osim što je uslov za izlazak na “završni deo ispita”, zapravo ne oslobađa gradiva;
  • Ocena na položenom kolokvijumu neće napraviti nikakvu razliku u ispitnom roku ako profesor vaga između dve ocene (osim ako ne razmišlja da vam ocenu snizi…)
  • Kolokvijum profesor neće ni pogledati!

Uprkos svim ovim stvarima zbog kojih ćete mrzeti kolokvijumske nedelje ili nasumične kolokvijume tokom semestra, razmišljajte zašto kolokvijumi zapravo postoje. Njihova namena pored provere znanja studenata jeste uvod u materiju. Učenjem za kolokvijume stičete rutinu učenja i perspektivu o predmetu o kom ćete već u januarskom roku morati da pevate ako želite da uspešno završite godinu faksa! Svako učenje stavlja odličan preduslov da lakše sažvaćete gradivo u roku!

#2 Pametno trošite studentske kredite i stipendije

Otplata studentskog kredita može poljuljati veći broj vaših planova za kakav takav, skroman studentski život. Ukoliko ne želite da sledeće godine razmišljate o vraćanju studentskog kredita, pametno rasporedite svoje vreme za učenje, a li opet pametno i trošite studentske kredite.

Pored prekopotrebnog druženja sa kolegama i drugarima u pauzama između ispita, pokušajte da ne ode sav novac na ispijanje kafa, koje u suštini svi ovde zaista volimo. Pokušajte da uložite zarađeni novac, što je više moguće u neku novu veštinu ili način da unapredite svoje učenje. Online kursevi koji vam mogu pomoći da dublje uđete u materiju koju izučavate (pogotovo u pogledu društvenih i ekonomskih nauka), dok kursevi jezika ili privatni časovi na fakultetu mogu doneti višestruko bolju poziciju za lakše učenje i više slobodnog vremena.

Ekonomsku situaciju u Srbiji ovog puta nećemo ni pominjati kao faktor, ona bar “nikad” nije bila problem za akademski život Nišlija.

Učenje

#3 Manje slikanja – više priče, manje lajkovanja – više razgovora…

Kontekst vam je jasan. Koliko lično provodite vremena na društvenim mrežama SVIH vrsta? Instagram ili Facebook, izbor je tvoj, ali osim što društvene mreže sve više oduzimaju “vremena” koje nemamo, a pogotovo vremena za učenje, pokušajte da postavite jasnu granicu.

Studije su dokazale da razgovor sa drugim ljudima može višestruko pomoći u opuštanju od stresa. Izolacija tokom ispitnog roka je normalna, ali isključivo za potrebe učenja. Otuđivanje od drugih ljudi zarad društvenih mreža može produbiti nezdovoljstvo tokom dugih ispitnih rokova.

Opušten razgovor sa prijateljem u brojnim niškim kafićima sa dobrom muzikom, šetnja Čairom ili Pobedinom ulicom će mnogo više uticati na raspoloženje, kao i neki koncert, nasuprot izolovanosti, bindžovanju TV serija i slikanjem za Instagram. Dešavanja u Nišu ima na pretek, iskoristite ih.

#4 Prva školska godina koja nudi praktična iskustva za posao onlajn. Evo kako…

Izbor fakulteta ide ruku uz ruku sa izborom budućeg posla, ili ipak ne? Večito pitanje koje postavljamo sebi tokom studija obično ide u smeru: “Da li je ovo fakultet koji sam želeo da upišem?”, ili “Šta ću da radim posle fakulteta?”. Kako je moguće da smo upisali fakultet sa kojim nemamo predstavu šta ćemo raditi?

Odgovor je jednostavan: “Nismo imali od koga da “čujemo” ranije!”. Istina je da su postojeći informatori o zanimanjima i poslovima nedovoljno jasni, a neki nisu promenjeni već više od 15ak godina. Baš ova školska godina će promeniti to! Informisanost studenata i budućih brucoša o tome kako neki poslovi izgledaju će porasti. Kako? Uz projekat “Moj (budući) posao”.

Ovi zanimljivi desetominutni video klipovi koji opisuju poslove mladima su nov projekat, koji postaje sve popularniji i to sa razlogom. Vrhunski stručnjaci iz najrazličitijih oblasti privrede opisuju svoje poslove na iskren način iz prve ruke. Kako izgledaju poslovi menadžera u turizmu, profesora na fakultetu, zubara ili prevodioca, samo su neki od video opisa poslova koje možete pogledati.

Za kraj ne preostaje ništa drugo osim da svim niškim studentima poželimo uspešnu godinu na fakultetu 2017/2018. sa puno položenih ispita sa desetkama!

Pročitajte i...