Niške vesti

Zajednički koncert horova iz Niša i Pernika

Od 04. do 08. novembra 2013. godine, Studentski kulturni centar Niš biće domaćin horu “Folk-Džez Formejšn“ Novog Bugarskog Univerziteta iz Sofije koji će u okviru projekta “Master muzičke radionice za mlade“ sa članovima Akademskog hora SKC-a raditi na muzičkim radionicama i probama. Ova nedelja, nastavak je saradnje i zajedničkog rada iz Pernika od pre desetak dana, kada je naš hor, bio u gostima.

hor

Kroz ovaj projekat, mladi pevači iz dve zemlje, sa svojim dirigentima, zajednički obrađuju klasična i savremena muzička dela svetskih ali i autora Bugarske i Srbije, razmenjujući dobra iskustva i zajedno učeći kroz saradnju. Akademski hor SKC-a vodi dirigent Zoran Stanisavljević a hor iz Pernika dirigent i kompozitor Georgi Petrov.

Tokom radionica u Nišu, radiće se na nadogradnji repertoara koji je već zajednički pripreman u Perniku ali i novim kompozicijama koje će biti izvedene na velikom zajedničkom koncertu u Nišu. Pored klasičnih dela horskih autora na repertoaru biće i dela savremenih evropskih i srpskih kompozitora sa primesama etno- džeza.

Poseban kuriozitet biće premijerno izvođenje kompozicije „Balkanski zvuci“, autora Dragana Tomića. Ova kompozicija pisana je namenski za ovu priliku a bazirana je na bugarskim i srpskim etno motivima uvezanim u jednu zajedničku celinu. Izvedena je prvi put na zajedničkom koncertu u Perniku a ovo će biti njena niška premijera.

Veliki završni koncert održaće se u petak od 20h u Sali Narodnog pozorišta. Karte za ovaj događaj su besplatne i mogu se preuzeti svakog radnog dana u SKC-u od 09.-14č ili na blagajni Narodnog pozorišta na dan koncerta. Broj karata je ograničen.

Pored koncerta u petak od 12č u Sali SKC-a održaće se i okrugli sto na temu „Folklor kao inspiracija za nove tendencije u svetskoj muzici“ za nastavnike muzike srednjih i specijalizovanih škola, Univerziteta, folklornih društava, etnologe, itd.

Razgovaraće se o problemima i tehnikama očuvanja i promovisanja folklornog nasleđa uz stručne demonstracije kroz izvođenje etno-jazz kompozicija.
U prethodnoj fazi projekta na sličan način održane su i pop-rok muzičke radionice za mlade kao i veliki koncert svih učesnika u Banovini.

Projekat „Master muzičke radionice za mlade“ kofinansiran je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Opšti cilj projekta je da stvori uslove za prekograničnu saradnju i razmenu najboljih primera iz prakse u oblasti muzičkog obrazovanja i obuke u cilju okupljanja, podrške i promovisanja talentovanih mladih ljudi uz uspostavljanje profesionalnih veza između obrazovnih institucija sa obe strane granice i jačanje kapaciteta za zajedničko planiranje i delovanje. U Srbiji, nosilac projekta je Studentski kulturni centar Niš.

Pročitajte i...