Niške vesti

Za odbranu od poplava treba tri miliona evra

gabrovacka-reka Posle katastrofalnih izlivanja reka prošlog proleća sanirani samo manji vodotokovi, radi se u dolini Nišave, a za Južnu Moravu čeka se pomoć Svetske banke. U okolini Niša i u opštinama Aleksinac, Doljevac, Merošina, Gadžin Han i drugim opasnosti od novih izlivanja reka, samim tim i eventualnih šteta nisu otklonjene. Posle katastrofalnih poplava prošlog proleća, pa čak i na početku leta, bilo je mnogo obećanja i zaklinjanja da se nikada više neće dozvoliti ni ponoviti javašluk pored vodotokova.

Kako stiže pozna jesen, kada se očekuju nove padavine, razumljivo je što je opet, kao i u drugoj polovini septembra, tema broj jedan odbrana od izlivanja reka. U septembru, u sedištu Nišavskog okruga, gde su predstavnici lokalnih samouprava preneli stanje u svojim opštinama i pored vodotokova, zaključeno je da je ono i dalje loše. Situacija se do danas, kaže za „Politiku“ načelnik okruga Aleksandar Cvetković, nije mnogo promenila.

– Bilo je velikih obećanja, ali rešeni su samo manji problemi. Realna opasnost od novih poplava postoji i dalje jer većina zaključaka donetih posle prolećnih poplava nije realizovana. Duž čitavih deonica vodotokova na kojima su prošlog proleća registrovana izlivanja reka i potoka situacija je, najkraće rečeno, ista i tek delimično promenjena – rekao nam je Cvetković.

Na jugu Srbije postoji neujednačen stepen zaštite duž postojećeg sistema odbrane od poplava, kaže načelnik Nišavskog okruga. I dalje su neregulisane deonice vodotokova kroz urbane sredine opterećene otpadom i smećem, a divlja stambena gradnja u mnogim mestima nije zaustavljena, što posebno otežava sistem odbrane od poplava, ističe Aleksandar Cvetković.

U sedištu „Srbijavoda“ u Nišu direktorka Svetlana Živković za „Politiku“ je rekla da je i pored velikih teškoća ipak mnogo šta urađeno.

– Država je iz svog budžeta obezbedila znatna sredstva, oko 150 miliona dinara, i ona su sva uložena u sanaciju Gabrovačke, Toponičke, Trnavske i Rujiške reke. Sada se trenutno radi na uređenju nasipa u dolini Nišave, gde je takođe prošlog proleća bilo izlivanja reke i katastrofalnih posledica. Od manjih vodotokova ostalo je da se reše problemi i sanira stanje niz Kutinsku reku, koja je tokom ove godine u nekoliko navrata u opštini Gadžin Han nanela ogromnu štetu. Nažalost, nikakvi radovi na uređenju obala ove reke ne mogu da započnu dok se ne reši decenijski problem izgradnje mosta u Prvoj Kutini – rekla nam je Svetlana Živković.

U toku su radovi i na uređenju kanala Bare u okolini Leskovca, ističe Svetlana Živković, ali i dalje ostaje najveći problem – uređenje zapuštenih bedema i obaloutvrda u dolini Južne Morave.

– „Srbijavode“ čine sve da se što pre, zajedno sa najvišim državnim organima Srbije, obezbede sredstva za sanaciju odbrambenih nasipa na Južnoj Moravi u dužini od oko sto kilometara od Leskovca, preko niškog kraja, posebno merošinske i doljevačke opštine, pa sve do poslednjih seoskih naselja u opštini Aleksinac, do Donjeg Ljubeša i Vitkovca, gde je proletos bilo najvećih posledica i neprocenjive štete. Ovih dana očekujemo inspekciju tog terena koju će obaviti stručne ekipe iz naše zemlje i Svetske banke, nakon čega bi trebalo da se krene u konkretniju realizaciju svih problema, kojih nije malo – kazala je Svetlana Živković.

Kako smo saznali, država Srbija konkurisala je kod Svetske banke za razvoj za kredit od oko tri miliona evra za sanaciju vodotoka Južne Morave. Kako je za „Politiku“ rečeno u „Srbijavodama“, ukoliko do proleća naredne godine ta sredstva budu odobrena, uređenje obala Južne Morave i obezbeđenje pravih i adekvatnih mera za odbranu od poplava bilo bi realizovano tokom 2011. godine.

Izvor: Politika

Pročitajte i...