Niške vesti, Nišville Jazz Festival 2016, Video galerija

Yuichiro Tokuda na Nišvilu

nišville

Kvartet „Ralyzzdig” koji predvodi nova zvezda japanske džez scene saksofonista, pevač i kompozitor YuichiroTokuda nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu poslednje večeri festivala, u nedelju 14. avgusta.

Nakon studija na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu, saksofonista Yuichiro Tokuda se vratio u Japan i već prvim albumom zauzeo značajno mesto u svojoj domovini – inače jednom od najvećih svetskih džez tržišta.  U recenziji magazina „Jazz Life“ njegov album „Initial Impulse“ (2007) je ocenjen kao „sečivo aktuelnih progresivnih džez formi“. Recenzije narednih albuma sastava, koji od tada nastupa pod imenom Yuichiro Tokuda`s “Ralyzzdig” („Urban Lights / Umi Toki Kaze Iro“ -2007, „Imagination LIVE @ Shinjuku PIT-INN“ – 2010 „Imagination“ – 2010 „LIVE @ Akasaka B-flat“ – 2012 i „Crossing Colors“ – 2013) – po pravilu su sadržali odrednicu: “remek delo”.

nišville

Tokuda je prvi džez muzičar koji je od strane vlade Chiba-City (milionski grad u Tokijskom zalivu koji se nalazi na 40 kilometara od centra glavnog grada Japana) dobio priznanje „nova ličnost godine u domenu umetnosti i kulture“. Od 2010. do 2014. godine ulazio je u finala britanskog i američkog takmičenja kompozitora u „jazz“ i „jazz & blues“ kategorijama, a na Internacioanlnom „songwriting“ takmičenju dva puta je u ovim kategorijama dobijao i specijalna priznanja.

Inače, naziv benda „Ralyzzdig“ je kovanica sastavljena od reči RAY, LYRIC, JAZZ i DIG, a ima značenje „to dig into Jazz that sends out hot ray and touches the heart with lyrics“. Osim Tokude, članovi sastava su i Shunichi Yanagi – klavir, Tomoya Ohgaki – bas i Yuto Maseki – bubnjevi. Grupa redovno nastupa na najznačajnijem japanskom festivalu „Yokohama Jazz Promenade“, a Tokuda sa svojim bendom ili kao gost u drugim projektima za sobom ima turneje i festivalske nastupe širom Azije (Malezija, Kina, Koreja, Indija, Liban..), ali i u Evropi (Holandija, Belgija, Francuska) i Severnoj Americi (Kanada).

Od strane magazina “Canadian music week” nastup Yuichiro Tokuda`s “Ralyzzdig” na Toronto jazz festivalu 2013. godine ocenjen je (uz prosečnu ocenu 9,8 od maksimalnih 10) kao najbolji u konkurenciji više od 1000 bendova uz konstatacije da je ovaj sastav to “drm tim” za svakog producenta ili snimatelja, kao da su “svi ljubitelji savremenog džeza koji su propustili nastup ovog benda – propustili najbolji nastup festivala”.

Pročitajte i...