Koncerti

XAXAXA i Stereolimit u Nišu

xaxaxaOvo ste možda već znali, ali XAXAXA su zapravo naši stari znanci. Ako ste posljednjih nekoliko godina živeli pod kamenom ili plutali negde u prostranstvima svemira, sami ste krivi. Kada nastupaju s pevačicom, ovi su momci naširoko poznati kao Bernays Propaganda, što je odlična referenca već samo po sebi, i ne zahteva nikakva dodatna objašnjenja – pa ipak, recimo samo još to da su postali toliko popularni da je jednu njihovu pesmu remiksovao Mark Heaney, bubnjar Gang of Foura.

XAXAXA su Vasko Atanasoski, Nenad Trifunovski i Džano Kuc, a dolaze iz Skopja, glavnog grada Makedonije te su, u kratkim pauzama od koncertnih aktivnosti Bernays Propagande širom Europe, uspeli složiti Tango Revolucioner, album sačinjen od deset brzih, melodičnih, razbijajuće dobrih pjesama koje neodoljivo podsećaju na zvuk bendova poput Hüsker Dü, Dag Nasty i Rites of Spring – fantastičan retro flashback u osamdesete, koji i dan danas zvuči jako sveže, a pesme im nose i sličnu poruku.

Pjevani na makedonskom, oštri tekstovi gitarista i vokala Vaska govore o današnjim, ali istovremeno uvek aktualnim temama poput života generacija uništenih odlukama nemarnih lidera, iskrivljenih vrijednosti i ispraznosti brendiranih životnih stilova te sveopštih nedostatka brige za one koji nas okružuju. Kosta Solev Racin, najveći makedonski pesnik, imao je velikog uticaja na tekstove benda, pa su tako reči pesme „Sin na gladot“ preuzete iz njegovog opusa, a sve to je samo još jedan razlog više da malo obnovite svoje čitalačke navike ako vam se svidja o čemu pjevaju XAXAXA – a jezične različitosti zaista ne bi trebale niti jednog slušatelja odbiti od Tango Revolucioner.

Iskrenost i izražajnost koje prožimaju pjesme zvuče kao da vam se obraćaju na vašem vlastitom jeziku, bez obzira odakle ste. Samo zatvorite oči, zaronite u zvukove i pustite da vas XAXAXA vode, i tada ćete sasvim sigurno razumeti što vam žele poručiti. Vrhunska muzika iza tekstova može vam samo dodatno pomoći u tome!

Stereolimit
Stereolimit je srpski alternativni rok bend iz Niša, nastao 2010. godine kao rezultat nedovršene priče čiji su akteri bili Miroslav, Bratislav i Bojan, trojka poznatija pod imenom „PRC“. Formirala su ga braća Miroslav Cvetković (glavni vokal, gitare) i Bratislav Stanković (bas, prateći vokali). Septembra 2010. njihov treći brat, Nebojša Pešić (gitara, prateći vokali), i Marko Tomović (bubnjevi) pridružili su se novoimenovanom bendu „Stereolimit“ i počeli sa snimanjem starog/novog materijala za njihovo prvo izdanje.

Sve pesme su snimane/miksovane/producirane u „Stereolimit“ kućnom studiju kao „uradi sam“ projekat. 10. aprila 2011. pojavljuju se na digitalnom izdanju „Električni impuls – Kiša Kerozina Remixed“ sa numerom „Vedriji snovi“, obradom pesme „Snovi“ benda Kiša Kerozina. Na leto 2011. bend snima svoj prvi spot za pesmu „Dan se radja“, obradu pesme „New Day Rising – Bob Mould, Hüsker Dü“. Spot se mogao videti na svim relevantnijim lokalnim TV stanicama i top listama (MTV Adria, Popboks, Gruvanje…).
Svoj debi album, „Indikacije, kontraindikacije i neželjena dejstva“, bend izdaje novembra 2011. kao digitalno izdanje za online Neetiketu „Manekeni Bigza“.

Članovi benda:
Miroslav Cvetković – glavni vokal, gitara
Bratislav Stanković – bas, prateći vokali
Nebojša Pešić – gitara, prateći vokali
Marko Tomović – bubnjevi

Klub Feedback, 13. novembar od 22h

Pročitajte i...