Magazin

Wikipedia ugašena na jedan dan

wikipediaNajpoznatija enciklopedija na svetu Wikipedia danas neće raditi u znak protesta što kongres SAD razmatra dva antipiratska zakona za koja se veruje da će ograničiti slobodu izražavanja na internetu i dovesti do gašenja malih IT kompanija.

Džimi Vejls, osnivač onlajn enciklopedije objavio je na Twitteru da će engleska verzija Wikipedie u znak protesta što američki kongres razmatra dva antipiratskih zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i „Protekt IP“ kojima se predviđaju mere filtriranja svakog veb sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja.

Umesto 3,8 miliona članaka, korisnike enciklopedije – njih 25 miliona, dočekalo je obaveštenje kojim se pozivaju da svoje pritužbe na ove zakone prijave Kongresu. Vejls je dodao da se nada da će korisnici za Vikipedije „spržiti“ telefonske linije u Vašingtonu istovremeno pozivajući sve da se uključe u ovu akciju.

Zakon o internet piratstvu proteklog vikenda razbesneo je korisnike i manje kompanije koji tvrde da bi on opasno ugrozio sigurnost na mreži i naštetio brojnim malim firmama.

U njima se nalaze odredbe koje su napravljene kako bi sprečilo piratizovanje van SAD-a i koje su izazvale veliku polemiku između internet kompanija i izdavača. Naime, prema tom zakonu izdavači, odnosno vlasnici autorskih prava bi mogli da direktno od oglašivača na određenom sajtu traže novac i tako preskoče vlasnike sajtova.

Ipak najveći problem predstavlja odredba da bi predstavnici zakona mogli da stavljaju na „crnu listu“ sajtove koji navodno distribuiraju piratizovani sadržaj, što bi na kraju dovelo do toga da tim portalima ne mogu da pristupaju korisnici iz SAD-a.

Bela kuća je stala na stranu korisnika pa je u subotu poslala prigovore na dva slična zakona koja bi onemogućila prodaju piratskih američkih filmova, muzike i drugih dobara na neameričkim sajtovima.

Zvaničnici Bele kuće istakli su da, iako internet piraterija jeste ozbiljan problem koji zahteva ozbiljno regulisanje zakonima, oni neće podržati one zakone koji onemogućavaju slobodu izražavanja i povećavaju rizik sigurnosti na internetu.

Pre ovih izjava upućenih iz Bele kuće verovalo se će zakoni proći američki Senat bez ikakvog problema. Zakoni i dalje stoje na rasporedu glasanja Senata ali Bela kuća nije pokazala nikakav interes da se zakoni zaista stave na glasanje.

Svoj glas protiv ovih zakona dale su i kompanije Google, Facebook, Twitter, eBay koje su takođe upozorile da bi oni mogli negativno da se odraze na opstanak IT industrije. Oko 7 000 internet sajtova najavilo je „zacrnjenje“ sadržaja, među kojima je i Google, kao i nekoliko društvenih mreža, među kojima je i Reddit.

Pročitajte i...