Niške vesti

Voda za gradove

Povodom SVETSKOG DANA VODA, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i JKP“Naisus“, Savet građana naselja „Crvena Zvezda“, konzorcijum organizacija civilnog društva sa medijskom EKOPOLISmrežom, Kancelarija za mlade Palilula, JKP „Mediana“, organizuju u subotu, 26.marta, kod novog mosta na Gabrovačkoj reci, ekološku akciju na obali Gabrovačke reke. Pod motom „Voda za gradove: Odgovor urbanim izazovima“ predstavnici rukovodstvo opštine Palilula, javnog komunalnog preduzeća „NAISUS“, organizacija civilnog društva, obratiće se javnosti i uzeti učešće u aktivnostima čišćenja obale Gabrovačke reke.

voda-za-gradove

Radna aktivnost čišćenja na ovoj lokaciji odvijaće se od 10:00 do 13:00 sati. Gradska opština Palilula je od 2006.godine partner i učesnik na brojnim ekološkim projektima od nacionalnog i međunarodnog značaja: „Očistimo svet – Clean up the World -Očistimo Srbiju“, koje ostvaruje u saradnji sa EKOpolisom i drugim organizacijama civilnog društva.

Ovim povodom govoriće se o aktivnostima koje su sprovedene u proteklom periodu i od značaja su za poboljšanje uslova upravljanje vodama u gradskim sredinama. Biće upućena i poruka građanima Niša da ne zagađuju vodene resurse, čuvaju i namenski koriste vodu. U proglasu Ujedinjenih nacija građanima se kaže »Da li ste znali da je većina svetske populacije živi u gradovima? I da se stanovništvo u gradovima uvećava brže nego što se infrastrukturna mreža može uskladiti sa potrebama? Ako naš grad ostane bez vode, to može dovesti do kolere, malarije, drugih zdravstvenih problema građana.

Hajde da svi činimo nešto da do ovih posledica ne dođe!» Još od 1992. godine, kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju (UNCED) u Rio de Žaneiru 22. mart preporučen kao Svetski dan voda, sve države se ovog dana pozivaju da primene preporuke UN i pripreme odgovarajuće aktivnosti za obeležavanje Dana voda. Koji su to glavni izazovi u ovoj oblasti? Siromaštvo, preterana eksplatacija vode, zagađenje vodnih resursa, zdravstveni problemi, gubljenje vode.
(EKOpolis mreža)

Pročitajte i...