Magazin, NišCafe

VLATACOM institut, dr Vladimir Cizelj i nacionalna bezbednost

Nacionalna bezbednost je stanje zaštićenosti temeljnih vrednosti jednog društva, njegovih vitalnih interesa, integriteta državnog područja i njenih institucija. To podrazumeva ne samo bezbednost, već i odbranu njenih građana, ekonomije i očuvanje državnih tajni. Od bezbednosti na ulicama, preko teritorijalne celovitosti i nepovredivosti granica, do zaštite podataka i sprečavanja napada i zloupotreba informacija i komunikacije – sve to država mora obezbediti da bi njeni građani bili bezbedni.

Dr Vladimir Cizelj osnovao je VLATACOM još 1997. godine, da bi zatim kompanija prerasla okvire privatnog preduzeća i postala sertifikovani i akreditovani istraživački centar, a potom i institut – prvi i jedini takve vrste. Ovaj razvojno-istraživački naučni institut ujedno je i profesionalni partner na polju državne bezbednosti u raznim kompleksnim savremenim tehnološkim oblastima. Neke od tih oblasti su pre svega sigurnost informaciono‑komunikacione tehnologije (ICT), zaštita sigurnosno‑kritičnih sredstava, kontrola državnih granica, primenjena matematika i elektronika u svrhu implementacije kriptografskih rešenja, integracija multisenzorskih rešenja, biometrija, kao i obrada pametnih signala slika i radio‑talasa.

Zaštita državnih granica

VLATACOM-ov pametni sistem kontrole državnih granica čini kompleksan set hardvera i softvera koji se koristi na graničnim prelazima. Ovaj sistem čini lakšim sve aktivnosti koje se na granici obavljaju – uspostavlja jedinstvenu bazu podataka u kojoj su pohranjeni svi prelasci granice od strane putnika. Sistem ima sposobnost da automatski proveri sve prethodne prelaske i vize. VLATACOM-ov sistem se oglašava odnosno signalizira uzbunu kada detektuje putnike koji se nalaze na listi traženih lica i u slučaju kada putnici pokušaju da upotrebe ukradeni ili nestali pasoš.

Sistem za kontrolu granica proverava pasoše, putnike i vozila tako da uočava da li dolazi do nekih odstupanja i neuobičajenih obrazaca putovanja. Monitoring se obavlja na centralnoj lokaciji, a identitet putnika se proverava znatno brže i čitav proces je znatno simplifikovan. Pametna kontrola granica obavlja posao prijavljivanja, provere i podnošenja izveštaja nemerljivo brže i tačnije od policijskih službenika i carinika.

Multisenzorska rešenja i biometrijska provera

Nadzorni multisenzorski sistem koji su razvili na institutu VLATACOM dr Vladimira Cizelja u stanju je da opazi čoveka na razdaljini od 5 km u bilo koje doba dana i noći. Multisenzorski sistem detaljno analizira objekat, a zatim ga prepoznaje i identifikuje. Na institutu VLATACOM dr Vladimira Cizelja pojašnjavaju princip rada ovog sistema – naime, u pitanju je generisanje slike. Osim toga što ima veliki domet i radi u raznim vremenskim uslovima i po varirajućim temperaturama takođe filtrira vibracije i efekte kiše. Parametrima senzora za generisanje slika u kontrolnom centru upravlja se na daljinu.

Institut VLATACOM kojim rukovodi dr Vladimir Cizelj zaslužan je za inovacije na polju biometrije, uzimanja biometrijskih podataka, čitača dokumenata i identifikacije nosilaca biometrijskih dokumenata. U pitanju su razni stacionarni i “portabl” uređaji za analizu biometrijskih karakteristika.

Koja tehnologija služi za šifrovanje i autentifikaciju?

Da bi se zaštitila značajna sredstva i očuvala privatnost i poverljivost komunikacije u pomoć je pritekla tehnologija bazirana na šifrovanju i autentifikaciji. Kada se govori o šifrovanju i autentifikaciji, na njima počiva bezbedna komunikacija i čuvanje podataka koje su od ključne važnosti za očuvanje bezbednosti vlade. Ne mislimo pritom samo na poverljive informacije već i na digitalizovane državne usluge kao što je na primer e-uprava gde je u opticaju veliki broj podataka i veliki broj građana koji ove usluge koriste. Algoritmi sa tajnim ključem, generator slučajnih brojeva, uređaji za enkripciju, kao i uređaji za verifikaciju koji proveravaju razne faktore sprečavaju hakovanje i zloupotrebe.

Distribucija tzv. ključeva uz biometrijsku proveru odnosno očitavanje otiska prsta upotrebljava se u svim sistemima koji zahtevaju strogu proveru. Potvrda identiteta korisnika

i maksimalna zaštita ličnih podataka potrebna je u velikim sistemima kao što su policija, vojska, pošta, banke i dr. Ovakav jedan uređaj nastao je na institutu VLATACOM pod vođstvom dr Vladimira Cizelja.

Sisteme i rešenja razvijene od strane stručnjaka sa instituta VLATACOM dr Vladimira Cizelja već su primenile izvesne inostrane vlade i podigle bezbednost svoje zemlje i svojih gradova na viši nivo. Neka od inovativnih rešenja su i platforme koje čine tzv. pametan grad. Osim toga, za bezbednost na moru zaslužni su uređaji i sistemi čiji su tvorci takođe sa instituta VLATACOM čiji je osnivač dr Vladimir Cizelj – u pitanju je najsavremeniji radar koji detektuje i iza linije horizonta. Šverc droge, oružja, krijumčarenje ljudi, napadi na druga plovila, krađa robe i goriva – sve se to može sprečiti pametnim tehnologijama.

Na putu ka većem stepenu nacionalne bezbednosti potrebno je ići u korak sa vremenom i svetom i prihvatati nove tehnologije koje umnogome mogu pomoći u poboljšavanju bezbednosti građana, institucija, komunikacije, informacije i teritorijalnog integriteta. Biometrija, enkripcija, autentifikacija i bezbedni kanali komunikacije koji rade na principu sistema najnovije generacije dragocene su tehnologije čije benefite ćemo tek otkriti u budućnosti.