Niške vesti

Veliki uspeh mladih takmičara Ski kluba Osa iz Niša

Članovi novog niškog Skijaškog kluba Osa – Čačanin Viktor Raković i Nišlija Jovan Blagojević ostvarili su protekle sedmice odlične plasmane u trkama Svetske skijaške federacije koje se voze za FIS bodove.

borovec-bugarska

U veleslalom trkama koje su 27. i 28. januara organizovane u bugarskom centru Borovec, u konkurenciji osamdesetak takmičara sa celog Balkana, Raković je u konačnim plasmanima zazueo 9. i 10. , a Blagojević 21. I 14. mesto. Na taj način ova dvojica mladih skijaša (1995. godište ), koji su do prošle sezone vozili trke i osvajlai medalje na državnom prvenstvu u pionirskoj konkurenciji, u prvoj seniorskoj sezoni osvojili su svoje prve FIS bodove iako su, kao do sada nerangirani, imali visoke startne brojeve. Dobar plasman još više dobija na težini kada se zna da su u konkurenciji na ovim trkama bili i takmičari i više nego duplo stariji od ovih petnaestogodišnjaka, odnosno, skijaši koji su već predstavljali svoje zemlje i na olimpijskim igrama.

Prema pravilima Svetske skijaške federacije FIS trke se voze za rejting bodove (manje bodova – bolji rejting), pa tako sada Raković ima 116, a Blagojević 167 FIS bodova, što će im na sledećim trkama doneti mnogo bolje startne pozicije. Poredjenja radi, skijaši iz Turske koji imaju između 200 I 250 bodova predstavljaju svoju zemlju u trkama Evropskog kupa, a sve troškove njihovog učešća pokriva Turski skijaški savez.

Osim dobrih plasmana svojih takmičara, trener niškog Ski kluba Osa, Damir Kapric dobio je još jedno važno priznanje jer je na jednoj od ove dve trke bio delegiran kao glavni sudija – čime se, inače, do sada može pohvaliti mali broj naših trenera.

Više informacija na sajtu www.skiosa.com

Pročitajte i...