Kulturna dešavanja

Veliki manevri u tijesnim ulicama

manevri3. aprila od 20 sati u niškom pozorištu premijerno će se odigrati drama Iva Brešana „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ u režiji direktora pozorišta Ivana Vukovića.
Radnja komedije zabune smeštena je u Šibenik početkom XX veka i kroz niz komčnih situacija prikazuje likove Dalmatinaca uvek spremnih da se našale, ali i da zlopamte i surovo se osvete, navode iz Pozorišta.

– Reč je o komediji po uzoru na renesansne sa puno likova i sa razigranim zapletima – kaže Vuković.

On dodaje da je tekst odabrao u dogovoru sa ansamblom.

Risto Bukvić, koji tumači ulogu glumca putujuće družine, kaže da je najvća vrednost teksta u tome što nema malih uoga i što su sve podjednako značajne

– Blagodet ovog je što se radnja dešava u malom dalmatinskom gradu 1920. godine, a isto tako može da se dešava i i 1950, 2000 i 2012. godine u bilo kom gradu na zemaljskoj kugli – kaže Bukvić.

Miroslav Jović nije želeo da govori o svojoj ulozi, ali objašnjava da je komedija žanr gde se rezutai rada vide odmah.
– Nije potrebno da čekaš da bi video šta si uradio jer susret sa publikom odmah kaže da li je dobro ili ne – objašnjava Jović.

manevri2

Ivo Brešan jedan je od najpoznatijih savremenih hrvatskih dramskih pisaca, kažu u Pozorištu, a njegove drame igrane su na mnogim scenama bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu.Drama Veliki manevri u tijesnim ulicama praizvedbu je imala u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija 1990. god., a ovo je njeno prvo izvođenje u Srbiji.

Pročitajte i...