Niške vesti

Veče posvećeno Slobodanu Stojadinoviću

slobodan-stojadinovic-cudeDruštvo književnika Niša organizuje poetsko veče PESNICI PESNIKU posvećeno nedavno preminulom pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudetu u petak, 10. juna 2011. u 20,00 u Galeriji Arkus (Niš, ul. 7. jula broj 5).

Slobodan Stojadinović Čude
Jedan od poslednjih pesnika boema, Slobodan Stojadinović je autor petnaest knjiga poezije, dve knjige proze i priređivač četiri antologije. Pisao je književne i likovne kritike za domaće i inostrane listove i publikacije.

Kao urednik u nekoliko izdavačkih kuća, Stojadinović je pružio značajan doprinos izdavaštvu, a bio je pokretač i urednik obnovljenog „Srpskog književnog glasnika“ i „Slave“. Kako se navodi u saopštenju UKS, Stojadinović se naročito istakao kao glavni urednik „Priče“, „jedinog časopisa na svetu za priču i priče o pričama“.

Pesme Slobodana Stojadinovića, prevedene na italijanski, francuski, nemački, hebrejski, bugarski i makedonski jezik, uvrštene su u pedesetak antologija i zbornika poezije.
Dobitnik je književnih nagrada „Rade Drainac“, „Lazar Vučković“ i „Milan Rakić“.

Čude je pesnik posebnog kova koji decenijama uporno korača svojim putem ispisujući prkosnu i provokativnu poeziju iz vizure boema koji ne pristaje na uobičajeno, rečeno je u obrazloženju dodele prestižne nagrade „Milan Rakić“ za knjigu pesama „Krčanov blok“.

Pročitajte i...