Niške vesti

Važno arheološko otkriće na Medijani

otkrice-na-medijani U okviru trenutnih istraživačkih radova na projektu Ministarstva kulture Republike Srbije „Konstantinova vila na Medijani – projekat prezentacije 2010-2013“, otkriven je deo mozaika sa geometrijskim i floralnim ornamentima.

– Ovogodišnjim nalazima novih prostorija na severo-zapadnom uglu vile sa peristilom, potvrđen je značaj lokaliteta Medijana, ali i ulaganje i podrška Ministarstva kulture u ovaj projekat. Izuzetno otkriće dela mozaika važno je u daljim pripremama i obeležavanju jubileja hrišćanstva 2013. godine – izjavila je Dušica Živković, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe koja je upravo posetila lokalitet u Nišu.

Istovremeno je i prisustvovala eksperimenutalnom snimanju hipokausta, starorimskog uređaja za zagrevanje u jednoj od prostorija vile. Snimanja su sproveli studenti Elektronskog fakulteta iz Niša sa prof. Radomirom Stankovićem. Tom prilikom je najavljena i buduća saradnja studenata ofog fakulteta na projektu „Konstantinova vila na Medijani“.

Vila je zapravo letnjikovac rimskog cara Konstantina, prvog imperatora koji je zvanično priznao hrišćanstvo kao državnu religiju. Najveći broj mozaika koji je do sada pronađen je i sačuvan na centralnom delu vile, sa velikim dvorištem okruženim tremom (peristil).

Mozaici su od raznobojnih mermernih i kamenih kockica, složenih u raznovrsne geometrijske ornamente. Među najpoznatijima su kompozicija sedećeg Neptuna i kružni medaljon sa glavom krilate Meduze.

Izvor: Blic

Pročitajte i...