Kulturna dešavanja

V-Day Niš

one-bilionGlobalni pokret aktivistkinja i aktivista, V – Day (vagina victory and valentine) koji je osnovala nagradjivana dramaturškinja, feministkinja, aktivistkinja, autorka Vagininih Monologa Eve Enlsler, početkom 2012. pokrenuo je kampanju Jedna Milijarda Ustaje.

Kampanja u suštini predstavlja globalni nezavisni pokret koji ima za cilj da od Lime do Pariza, preko Nju Delhija i Kinšase, do Manile i Bahreina, jasno i glasno podigne glas protiv nasilja nad ženama i devojkama. Jedna Milijarda žena, i muškarci koji ih podržavaju, 14. februara 2013. širom planete ustaće da bi protestovale, plesale i prodrmale planetu kako bi zaustavile ciklus nasilja nad ženama.

*JEDNA MILIJARDA USTAJE je počela pozivom na akciju povodom zaprepašćujuće statistike koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života. Uzimajući u obzir da na svetu ima 7 milijardi ljudi, to znači da će ovom statistikom biti obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA.

Februara, četrnaestog, na petanestogodišnjicu obeležavanja V dana, CENTAR ZA DEVOJKE i OSVIT iz Niša će se priključiti aktivistkinjama, piscima, misliteljkama, svetskim zvezdama, i ženama i muškarcima širom sveta koje će izraziti svoje nezadovoljstvo, tražiti promenu, štrajkovati, igrati, i ustati u odbranu nepravdi zbog kojih žene pate, zahtevajući zaustavljanje nasilja prema ženama.

Jedna od tri žene na planeti je silovana ili pretučena tokom svog života. To znači da je JEDNA MILIJARDA ŽENA na planeti zlostavljana – jedna milijarda ćerki, majki, baki, sestara, devojaka i prijateljica. Februara, 14. 2013. godine, na 15. rođendan V dana, pozivamo jednu milijardu žena i onih koje ih vole da izađu napolje, plešu, ustanu i zahtevaju da nasilje prema ženama bude zaustavljeno.

JEDNA MILIJARDA USTAJE će pomeriti zemlju, motivišući žene i muškarce da plešu u svakoj zemlji. V-Dan želi da svet vidi koliko smo zajedno snažne/i, koliko nas ima i koliko smo solidarne/i širom sveta. Prilkjučite se V danu i JEDNA MILIJARDA USTAJE događaju danas i kažite NE nasilju prema ženama i devojkama. Da bi se uključile/i i saznale/i više molimo vas posetite www.onebillionrising.org

14. februar 2013 godine, Trg Kralja Milana u 14h

Pročitajte i...