Niške vesti

Uspešno završen projekat

igor-novakovicProjekat „Jačanje opštinskih kapaciteta za unapređenje kvaliteta života socijalnih ranjivih grupa“ iz programa „Exchange 3“, koji je u protekloj godini realizovala Gradska opština Palilula, je završen.

Tokom realizacije projekta 4908 socijalno ugroženih žitelja Palilule dobilo je besplatnu pomoć stručnjaka, lekara, sociologa, psihologa, pravnika i geronto domaćica, rekao je prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula na konferenciji za novinare koja je održana u Media centru Niš. Kako je istakao predsednik Novaković, projekat nije produžen, iako se ispostavilo da je izuzetno potreban lokalnoj zajednici, budući da ogromna većina socijalno ugoroženog stanovništva nije u mogućnosti da sama sebi pomogne. Benefiti porjekta su višestruki. Najpre, ranjivim grupama obezbedili smo odgovarajuću medicinsku, pravnu i psiho-socijalnu pomoć a na raspolaganju su im bile i gerento domaćice. Pored toga, u okviru projekta obučili smo kadar za rad sa ranjivim grupama. Zaposlili smo 10 osoba a na privremenim i povremenim poslovima angažovano je 15 lica. Napravili smo bazu podataka socijalno ugroženih stanovnika Palilule a istovremeno smo proširili bazu Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ sa kojima imamo izuzetno dobru saradnju. Pored ostalog mnoge korisnike usluga smo upoznali sa pravima koja imaju kada je u pitanju socijalna zaštita, budući da su naši mobilni timovi uočili da većina stanovnika ne zna kojim ustanovama se trabe obratiti za pomoć, istakao je Novaković.

Kako nije obezbeđena održivost projekta, predsednik opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković najavio je da će opština Palilula u okviru svojih nadležnosti nastaviti da brine o ugroženim stanovnicima, te je već aplicirala novim projektom a u pripremi su i drugi. Mobilni timovi na projektu svakodnevno su dežurale u mesnim kancelarijama na teritoriji opštine Palilula a išle su i na kućni prag stanovnika. Na ovaj način je, prema rečima Miloša Stojadinovića, menadžera projekta, ostvarena ušteda od oko 10.000 evra. „Išli smo na kućni prag građana te smo korisnike oslobodili troškova oko plaćanja autobuske karte i participacije čime smo ostvarili velike uštede, istakao je Stojadinović i dodao da su mobilni timovi mahom dežurali u ruralnim sredinima gde nema zdravstvenih stanica.

Tokom projekta 70 osoba ostvarilo je materijalnu pomoć zahvaljujući radu našeg tima pravnika, rekao je Stojadinović. Ukupna vrednost projekta je 140.000 evra. Novac je obezbedila Evropska unija. Projekat je realizovala opština Palilula u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ a u saradnji sa bugarskom opštinom Đustendil.

Pročitajte i...