Niške vesti

Ušli u svetske biblioteke

crkvaBez obzira što je u početku nailazio na razne oblike otpora, kao nova teološka ustanova koja nema sedište u prestonici, Centar za crkvene studije je tokom decenije svog rada, uz blagoslov doskorašnjeg niškog vladike, sadašnjeg patrijarha Irineja, dao veliki doprinos istraživanjima i afirmaciji pravoslavne duhovnosti.

Sa oko 50 objavljenih naslova, desetak naučnih skupova međunarodnog značaja i brojne tribine i predavanja, Centar je upisao ime Niša i postao zapažen u svim najznačajnijim naučnim i obrazovnim centrima širom sveta.

– Pokrenuli smo i izdajemo „Crkvene studije“, najbolji časopis ove vrste u zemlji, koji je priznat i u svetu. Naše knjige stigle su do svih većih svetskih, nacionalnih, univerzitetskih i slavističkih biblioteka, a imamo i biblioteku „Sveti vladika Nikolaj“, koja je svakodnevno otvorena za posetioce. Tokom desetogodišnjeg rada imali smo dobru saradnju sa Prizrenskom bogoslovijom, koja je izmeštena u Niš, i saradnju sa lokalnim vlastima i Eparhijom niškom, kao i sa Ministarstvom vera – kaže upravnik Centra, profesor dr Dragiša Bojović, koji je i v.d. dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u osnivanju.

Centar za crkvene studije je svojim radom i aktivnostima značajno doprineo inicijativi za osnivanje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koja postoji već nekoliko godina.

– Svi koji odlučuju o sudbini ove inicijative znaju gde je problem sa početkom rada tog fakulteta. Svi prostorni i kadrovski uslovi za početak rada tog fakulteta su, inače, rešeni, a njegovo postojanje je opravdano – kaže Bojović.

Pročitajte i...