Niške vesti

Uređenje starog groblja “Gorica“

staro-groblje-nis Predsednik Gradske opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković sa saradnicima i predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture obišao je kompleks Starog niškog groblja „Gorica“. Završeni su radovi na ogradi i Zapadnoj kapiji groblja gde je i postavljena tabla sa natpisom ovog kompleksa, koji je od 1987. stavljen pod zaštitu zakona i predstavlja značajno kulturno dobro.

Odbornici Skupštine Gradske opštine Palilula, na devetnaestoj jesenjoj sednici, doneli su jednoglasno odluku o pokretanju inicijative da se prostor Starog groblja „Gorica“ pretvori u Memorijalni park. Predstoji nova faza aktivnosti uređenja ovog prostora koji nakon tri decenije „mirovanja“ realizacijom projekta „Uređenje Starog groblja“ , dobija novi izgled. Zahvaljujući projektima i akcijama koje Gradska opština Palilula ostvaruje od 2008. godine, u saradnji sa Gradom, javnim komunalnim preduzećima i nevladinim sektorom, ovaj prostor se za sada sezonski održava.

Staro niško groblje“ se prostire na površini od 8.hektara, od te površine više od 3,4 hektara je napušten prostor. Međutim, po mišljenju predsednika Novakovića, sve dok se ovaj kompleks ne stavi pod stalnu zaštitu, redovno održavanje i nadzor, nemože se očekivati uspešno ostvarivanje postavljenih ciljeva. Uostalom, vandali i dalje uništavaju grobove- kaže Novaković, nastaju divlje deponije, ruše se grobovi i nestaju biste, rastinje je ponovo prekrilo prostor koji smo već očistili. Očekujemo – naglašava predsednik Igor Novaković da će se stvoriti uslovi da do kraja 2012. godine, i ceo kompleks „Starog groblja pod Goricom“, dobije sasvim novi izgled.

Tekst i foto: D.Vidojković

Pročitajte i...