Niške vesti

Uređenje Palilule

Sa prvim prolećnim danima u Gradskoj opštini Palilula najavljeno je i ostvarivanje Programa aktivnosti na uređenju međublokovskog prostora kao i podrška brojnim inicijativama građana u naseljima opštine. U toku je ozelenjavanja međublokovskog prostora u naselju Rasadnik, koje je obišao Miloš Stojković, član opštinskog Veća. „Naš cilj je povećanje zelenih i parkovskih površina u Paliluli-istakao je većnik Stojković.

uredjenje-palilule

Povodom svetskog Dana šuma i Dana voda, učestvovali smo sa našim građanima u uređenju i čišćenu prostora velike parkovne površine u naselju Ledena Stena a zatim i korita Gabrovačke reke u naselju „Crvena Zvezda“. Međublokovski prostor u naselju Rasadnik ovom akcijom je dobio novi sjaj. Inače, uređenje zelenih površina, prate i novi sadržaji kao što su postavljanje mobilijara, ljuljaški, tobogana za rekreativne aktivnosti najmlađih stanovnika. „Naša opština je učesnik projekta nacionalne kampanje „Zeleni gradovi Srbije“, koju je inicirala Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije kao i svetskih ekoloških kampanja „Milijardu stabala za planetu zemlju“-„Zelene staze Evrope“- „Stop klimatskim promenama“, „Očistimo Srbiju-„Clean up the World“ koje se ostvaruju u saradnji sa organizacijama civilnog društva i medijskom EKOpolis mrežom. Uz pomoć stručnjaka JKP „Gorica“ i JKP „Mediana“ i njihovih komunalnih službi, koje učestvuju u organizovanju sadnje i rasčišćavanju prostora, pokušaćemo da i ove godine unapredimo stanje u ovoj oblasti-naglasio je Stojković.

Po rečima predsednika opštine, prof.dr Igora Novakovića, nakon uspešnih akcija u 2010.godini (uređenje Spomen parka „Bubanj“, Delijskog visa, Starog groblja „Gorica“, Botaničke bašte, Kule..) i planiranim u 2011. znatno će se povećati i formiranje zelenih parkovskih površina i uređenje međublokovskog zelenila u opštini. „Nastavićemo sadnju drvenastih biljaka u centralnim naseljima Palilule kao i formiranje novih drvoreda pored javnih saobraćajnica. Na taj način, po oceni predsednika Novakovića, približićemo se standardima EU koji propisuju minimum 25 kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku u naseljenim mestima. Poznato je da su parkovne površine od posebnog je značaja u urbanim oblastima i pozitivno utiču na klimu, zemljište, kao i na ublažavanje dejstva izduvnih gasova. Na osnovu sprovedenih istraživanjima u poslednjih dvadesetak godina broj zelenih površina u gradovima Srbije smanjen je za petinu, što je dovelo do štetnih posledica po našu životnu sredinu.

Pored sadnje i čišćenja prostora, u Gradskoj opštini Palilula ostvaruju se i ekološko-obrazovni programi dece i omladine, razvija i unapređuje ekološka svest u saradnji sa organizacijama civilnog društva, kućnim savetima, Savetima građana.(tekst i foto:D.Vidojković)

Pročitajte i...