Niške vesti

Uhapšen novinar Južnih vesti

Policija Novinar Južnih vesti, Predrag Blagojević, proveo je nekoliko sati u policijskom pritvoru dok je policija „utvrđivala njegov identitet“. Blagojević je priveden dok je izveštavao sa događaja.

– Snimatelj i ja smo bili ispred dvorišta Pantelejske crkve gde se dogodila tragedija sa bakom i unukom. Policajac, koji je stajao pored crkve pokazao nam je rukom da ne snimamo ništa i kolega je isključio kameru i okrenuo je na drugu stranu. Verovatno bi smo se i sklonili odatle da nismo primetili policajca iz interventne brigade kako trči ka nama. Mislio sam da hoće da nam kaže kako je snimanje zabranjeno ili nešto slično. Međutim, čim je prišao prilično grubo nam je tražio lične karte i obraćao nam se sa „ti“. Pitao sam u čemu je problem, koji je razlog, šta smo uradili. On je ponovio još jednom da mu damo lične karte, ali sam ja to odbio tražeći da mi se predstavi i kaže u čemu je problem. Odgovorio je da je „on zakon“. Tada je prišao još jedan policajac iz interventne jedinice i ugurali su me u maricu – kaže Blagojević.

Blagojević je pušten tek posle višečasovnog zadržavanja u policiji.

– Nakon što sam više od sat vremena proveo u marici, odveli su me do policijske uprave u centru, ovdeli u podrum i u ćeliji, koja nije imala prozore ni svetlo, držali još sat vremena. Tražio sam da mi donesu vodu, da me puste do toaleta, ali niko nije reagovao. Oduzeli su mi i telefone a nisu mi dozvolili ni da se javim porodici ili kolegama i kažem gde sam – kaže Blagojević.

U niškoj policiji kažu da je Blagojević priveden jer nije kod sebe imao ličnu kartu a da je zadržavanje u policiji „standardna policijska procedura“ i da, ako smatra da su mu prava povređena, podnese prijavu protiv policajaca.

– Šta su radili ne znam. Niti je bilo ko od mene tražio izjavu, niti su proveravali otiske prstiju ili nešto slično. Jedino su me u policiji, pre nego što su me odveli u ćeliju, pitali kako se zovem i odakle sam. Zar pored svih računara, digitalnih podataka o svakom građaninu, provera identiteta podrazumeva višečasovno zadržavanje u tamnici i brutalne metode? – kaže Blagojević.

Predsednica Društva novinara Niša, Dragana Kocić, najavila je da će se ta organizacija izjasniti podovom ovog slučaja početkom nedelje.

Predrag Blagojević jedan je od osnivača Južnih vesti i dobitnik godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo za 2010. godinu, koju dodeljuju NUNS i ambasada Sjedinjenih država.

Izvor: Južne Vesti

NUNS traži istragu zbog privođenja

Kako saznaje B92 NUNS od MUP-a Srbije traži hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih za neprofesionalno ponašanje policajaca u Nišu i ometanje novinara u izveštavanju.

„NUNS podržava redakciju Južnih vesti u nameri da sudskim putem zaštiti prava svog novinara i pridružuje se njihovom zahtevu da se sporna procedura provere identiteta izmeni“, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i...