Nišville Jazz Festival 2012

Učesnici Nišvilla – BJO favoriti za „Oskara“

briselPotvrda izuzetno visokog rejtinga Brussell jazz orchestra koji će nastupitu na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu su i prestižne nagrade („Zlatni globus“) i nominacije („Oskar“) za muziku u filmu „The Artist“ (Umetnik) za koji je muziku snimio ovaj big bend.

Film „The Artist“ francuskog reditelja Michela Hazanaviciusa dobio je sredinom januara tri „Zlatna Globusa“: najbolja komedija – mjuzikl, najbolji glumac i najbolja originalna muzika, a ima i najviše nominacija (devet) u trci za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“: najbolji film, ženska epizodna uloga, režija, scenario, montaža, šminka, kostim… i naravno za muziku koju je napisao Ludovic Bource a izveli su je Brussels Jazz Orchestra i Briselska filharmonija.

Iako je „Umetnik“, inače nemi film u kojem samim tim muzika ima veoma važnu ulogu, sniman u USA (Los Angeles) – kompletan soundtrack je sniman aprila prošle godine u Belgiji (čuveni „Studio 4 at Flagey and the Bijloke“ u Gentu), a na kladionicama je ovo ostvarenje glavni favorit za „Oskara“ u svim nominovanim kategorijama, naročito za muziku.
Podsećamo da će Brussell Jazz Orchestra 17. avgusta na Nišvilu zajedno sa dvoje vrhunskih vokala Mariom Joao i Davidom Linxom izvesti program „A Different Porgy, Another Bess“ sastavljen od kompozicija iz čuvene opere Džordža Geršvina „Porgi i Bess“. Istoimeni album pojaviće se marta na etiketi „Naive“.

Pročitajte i...