Niške vesti

U susret Milanskom ediktu

konstantin-velikiSavet za realizaciju pripremnih aktivnosti Grada Niša za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta 2013. godine, kojim je predsedavao gradonačelnik Niša Miloš Simonović, razmatrao je Lokalni plan za obeležavanje ovog jubileja.

Lokalni plan predviđa infrastrukturno opremanje Grada , odnosno Završetak rekonstrukcije I izgradnje najvećih gradskih saobraćajnica koje će povezati naše najznačajnije kulturnoistorijske spomenike – Tvrđavu, Ćele Kulu i arheološki park Medijana.

Lokalni planom planirana je prezentacija, popularizacija i promocija kulturnog nasleđa koji će biti ostvaren kroz arheološka i arhitektonska istraživanja, konzervatorsko-restauratorske radove, konzervaciju i prezentaciju fresaka i mozaika i pokretnog arheološkog materijala.

Do velikog hrišćanskog jubileja predstoji infrastrukturno i parterno uređenje Tvrđave: postavljanje rasvete i osvetljavanje bedema, revitalizacija slikarskih ateljea, revitalizacija barutana i kovačnice, ograđivanje palate sa oktogonom, obnavljanje istraživanja na Objektu sa svodovima i antičkoj ulici u Tvrđavi, obnavljanje istraživanja Palate sa oktogonom na Gradskom polju i konzervacija otkrivenog dela Palate, prezentacija Vile sa peristilom na Medijana.

Jedan od prioriteta u okviru Lokalnog plana za obeležavanje godišnjice od Milanskog edikta je postavljanje spomenika Caru Konstantinu. Kao najbolje rešenje spomenika Caru Konstantinu ocenjen je predlog po kome car Konstantin sedi na prestolu, u jednoj ruci mu je krst, a na kolenima mač. Do proslave 1700 godina Milanskog edikta hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene biće u potpunosti završen i spremno će dočekati ovaj veliki jubilej.

Tokom kampanje povodom godišnjice od donošenja Milanskog edikta biće održano niz naučnih skupova. Jedan od najznačajnijih sastanaka je skup gradonačelnika šest Konstantinovih gradova (Milano, Trir, York, Rim, Arl, Niš) u Nišu 03. Juna 2012. Ovaj skup biće nastavak umrežavanja svih Konstantinovih gradova u nameri da svi zajedno učestvuju u organizaciji velikog hrišćanskog jubileja – obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Usvajanje Lokalnog plana obeležavanje velikog hrišćanskog jubileja pokazuju rešenost Grada Niša da spremno dočeka 2013. godinu, kada će svetska hrišćanska civilizacija obeležiti 1700 godina Milanskog edikta. Ovim aktom je njegov politički tvorac, car Konstantin, zvanično priznao hrišćanstvo kao religiju i obustavio trovekovni progon hrišćana. Niš, rodni grad cara Konstantina, u obeležavanju ovog velikog jubileja biće jedno od najznačajnijig mesta u svetu.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović formirao je Savet za realizaciju pripremnih aktivnosti Grada Niša za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta 2013. godine. Zadatak Saveta je da koordiniše aktivnosti i poslove vezane za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Pročitajte i...