Niške vesti

U narodnoj kuhinji hrani se 1.100 dece

narodna-kuhinja Broj gladnih Nišlija koji se prijavljuju za ishranu u niškoj narodnoj kuhinji, najvećoj u Srbiji, u gotovo neprekidnom je porastu. Trenutno se u njoj hrani skoro 6.000 osoba od kojih su oko 1.100 deca.

– Imamo stalni porast broja korisnika usluga narodne kuhinje. U odnosu na januar 2010. broj korisnika je u ovom mesecu veći za oko 300 i iznosi 5.977 osoba. Niš jedini u Srbiji nema limitiran broj korisnika, već to pravo mogu da ostvare svi čija primanja ne prelaze nivo socijalne sigurnosti. Zato je i broj onih koji se prijavljuju u stalnom porastu. Kada smo 2008. prešli sa podele dnevnog kuvanog obroka na mesečne pakete sa namirnicama, broj korisnika se duplirao i od tada raste jer je mnoge bilo stid da svakoga dana sa šerpom stoje u redu za kuvani obrok, dok im je mnogo prihvatljivije da jednom mesečno dođu i uzmu namirnice – objašnjava direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović. On kaže da građani koji ispunjavaju kriterijume i koji se jave do 21. u tekućem mesecu u narednom već mogu da postanu korisnici narodne kuhinje.

– Dugo sam se lomio da li da se prijavim za besplatan obrok, ali više nemamo kud. Žena radi „na crno“ kod privatnika, a ja povremeno prodajem na buvljaku. Ne može nešto mnogo da se skuva od onoga što dobijemo, ali bar naše dvoje dece ima nekakav jedan siguran obrok – kaže M. R., načelnik Uprave za dečju, socijalnu zdravstvenu zaštitu Ivan Nikolić ističe da je vrednost paketa oko 1.200 dinara.

Izvor: Blic

Pročitajte i...