Niške vesti

Trudnoćom do posla

beba_copyNiški projekat „Trudnoćom do posla“, jedinstven u Srbiji, prevazišao je sva očekivanja i uneo radost i sreću u domove stotine mladih bračnih parova. Zahvaljujući ovom receptu protiv bele kuge, za nepune dve godine 409 trudnica dobilo je posao, a u međuvremenu je njih 359 na svet donelo zdrave bebe.

Zadovoljni su i poslodavci, jer im Grad do odlaska trudnice na bolovanje subvencioniše njihove plate u visini minimalne zarade, kao i sve naknade na ime poreza i doprinosa, što posle porođaja prelazi na teret države.

Nakon isteka porodiljskog bolovanja, gazda je obavezan da mladu majku vrati na posao i prema saznanjima nadležnih iz gradske uprave, do sada nije bilo suprotnih primera.

Buduća mlada majka mora da bude Nišlijka (najmanje godinu dana), zatim da pronađe poslodavca i da se nalazi na evidenciji nezaposlenih. Neophodna je potvrda ginekologa, a ugovor o radu sa poslodavcem zaključuje sa tri meseca trudnoće.

Nije obavezna bračna zajednica, a ako ispunjavaju sve ostale uslove, benefit projekta mogu da koriste i interno raseljena ili izbegla lica sa prebivalištem u Nišu.

Ivana Stojanović, završila je srednju medicinsku školu i stekla zvanje fizioterapeuta. Punih sedam godina bila je jedna od 36.000 nezaposlenih u gradu na Nišavi.

Onda je saznala za projekat „Trudnoćom do posla“. Podnela je potrebnu dokumentaciju i pošto je ispunjavala sve uslove 1. septembra 2010. godine, u četvrtom mesecu trudnoće, dobila je stalno zaposlenje u struci u jednom kozmetičkom salonu. U februaru ove godine rodila je sina Mihajla, o kojem brine sa suprugom Milanom. Čim joj istekne porodiljsko bolovanje vratiće se na posao u salon.

„Da nije bilo toga, ko zna kada bih došla do radnog mesta u ovako teškoj ekonomskoj situaciji i odlučila se za bebu“, kaže Ivana i dodaje da je niški recept, po kome uz pomoć gradske kase „beba zapošljava majku“ – pun pogodak. „Tako je, moj Niš, jedini grad na svetu u koji ‘rode ne donose bebe’ već gradski budžet iz kojeg se finansira projekat ‘Trudnoćom do posla'“, kaže ona.

B92

Pročitajte i...