Nišville Jazz Festival 2014

Tri želje Nobuki Takamena

japanacJapanski trio koji predvodi gitarista Nobuki Takamen nastupiće na predstojećem Nišvilu poslednjeg dana festival u nedelju 17. avgusta.
U recenziji objavljenoj u čuvenom „Downbeat“ magazina, Nobukijev poslednji album „Three wishes“ dobio je tri ipo (od maksimalne četiri) zvezdice, a za one koji do sada nisu čuli njegovu muziku, mogu poslužiti reči Brenta Bleka, koji je, uz maksimalnu ocenu, u prikazu istog albuma za „Critical Jazz“ napisao: “ Jim Hall sreće Wes Montgomery-a na putu do kluba u kojem svira Kenny Burrell…. pet zvezdica“.

Iako na prvi pogled može delovati kao sledbenik be bop pravca, Nobuki Takamen je jedan od retkih gitarista na aktuelnoj jazz koji su sceni uspeli da tehnički ali i autorski nadgrade bop tradiciju na veoma originalan način. U triju sa kojim dolazi na Nišville nastupaju muzičari koji su svirali na poslednjem Nobukijevom albumu: Toshiyuki Tanahashi – kontrabas i Naoki Aikawa – bubnjevi.

Takamen je rođen u Hirošimi 1977. godine, ali već više od deceneije živi u Njujorku. Pod svojim imenom objavio je četiri albuma na kojima izvodi isključivo sopstvene kompozicije, a ako i posegne za materijalom drugih autora- to nisu jazz standardi već, pomalo neočekivane, ali odlično upakovane verzije kompzicija iz drugih žanrova, kao što je slučaj na već pomenutom albumu „Tri želje“ gde je obradio tradicional „Scaraborough Fair“ poznat po verziji Sajmona i Garfankla.

Sa svojim sastavom nastupao je širom USA, Kanade i Evrope, a od 2004. bar jednom godišnje odlazi na turneje u svoju domovinu. Na spisku festivala i prestižnih klubova u kojima je nastupao su i: Montreal International Jazz Festival, the Rochester International Jazz Festival, Blue Note NY, Smalls Jazz Club, Bar Next Door, Iridium Jazz Club… Često drži masterklasove a na njegovim predavanjima I radionicama često se nađe i po nekoliko stotina mladih – naročito u Japanu.

Pročitajte i...