Niške vesti, Nišville Jazz Festival 2017

Tony Momrelle na Nišvilu

Tony Momrelle

Britanski kantautor Tony Momrelle koji uspešno kombinuje ritam i bluz, soul i džez, nastupiće sa svojim sastavom na Nišvillu 2017 – prve večeri festivala – u četvrtak 10. avgusta. Momrelle koji je trenutno jedan od najaktuelnijih ostrvskih izvođača, profesionalnu karijeru je počeo kao prateći vokal mnogih velikih pevača i sastava, a na velika vrata svetske soul i acid jazz scene ušao je kao vodeći pevač čuvenog sastava Incognito.

Tony Momrelle se posle godina provedinih u studiju i na turnejama kao prateći vokal, a zatim i kao glavni prevač sastava Incognito, od prošle godine fokusirao na solo karijeru. Njegov novi album “Keep Pushing” (Reel People Music, 2015) stigao je do prvog mesta britanske liste soul albuma, a on je nominovan za najboljeg soul pevača na ostrvu.

Svoje muzičko obrazovanje započeo kada mu je bilo samo osam godina, a prve nastupe imao je sa crkvenim gospel horom. Sa 13 godina priključio se lokalnom hip-hop bendu. Kako sam kaže kada je završio srednju školu i napunio 18 godina, tražio je priliku da se zaposli u nekoj marketinškoj agenciji – a onda je usledio sudbonosni poziv: “I dalje sam se, onako iz hobija, bavio hip-hopom , a svega nekoliko ljudi je znalo da sam i pevač. A onda mi je neko javio da se obavezno javim u studio u Barnsu – bez ikakvih dodatnih obaveštenja. Priznajem, da me je u prvom trenutku malo mrzelo da idem čak na drugi kraj Londona – ali sam ipak otišao, a tamo me je, na moje ogromno iznendjenje i oduševljenje – čekala Gloria Estefan”.

Posle snimanja pratećih vokala za čuvenu američku pevačicu kubanskog porekla, usledili su pozivi za snimanja i turneje sa mnogim velikom imenima pop i soul scene među kojima su i Whitney Houston, Elton John, Take That i Sade, sa kojom je bukvalno obišao celu planetu. Uporedo sa takvim angažovanjem, Tony Momrelle je snimio i dva odlično ocenjena albuma pod svojim imenom (“Art & Soul” – 1999 i “Message In The Music” – 2009), a snimao je i nastupao i kao član gospel sastava “Seven”. Impresioniram Momrelom, lider čuvenog acid jazz sastava Incognito Jean-Paul ‘Bluei’ Maunick, ponudio mu je mesto vodećeg muškog vokala, pa je Tony već 2002. godine učestvovao u snimanju albuma “Life Stranger Than Fiction” i krenuo na svetsku turneju sa bandom.

Osim na koncertnim turnejama, Momrelle je sa Incognitom snimio još nekoliko albuma (“Eleven”, “Bees + Things + Flowers”, “Tales from the Beach”, “Transatlantic” ), objavio drugi solo album, pa iako je već tada imao status više nego perspektivnog solo umetnika, odazvao se na poziv Sade i učestvovao u snimanju njenog albuma “Soldier o love” (2010).

Pročitajte i...