Nišville Jazz Festival 2012

Toni Kitanovski & Cherkezi ft. Oscar Salas

toniToni Kitanovski & Cherkezi ft. Oscar Salas nastupiće u glavnom programu Nišvilla u subotu, 18. avgusta.
Makedonski gitarista, kompozitor, aranžer i predavač Toni Kitanovski se krajem devedesetih usavršavao (završio čuvenu Berklee jazz akademiju) i radio u USA.

Po povratku u domovinu nastavio je saradnju sa američkom džez legendom Čarlijem Marianom, i učestvovao u projektima koji su uključivali muziča rerazličitih stilova: Teodosi Spasov , Vinny Golia, Derek Trucks i Steve Bernstein (Sex Mob). Od 2006. godine kroz saradnju svog jazz tria i romskog brass benda koji je predvodio legendarni Cherkez Rashi, Toni je u muzičkom susretu istoka i zapada, prema ocenama i kritičara i publike, napravio jednu od najuzbudljivijih jazz – world music eksperimenata današnjice.

U početku specijalni gost , a u poslednje vreme stalni član postave je fantastični perkusionista rodom sa Kube Oscar Salas koji ovoj kombinaciji elemenata Balkana, Severne Anerike i Afrike, pridodaje i ritmičku dimenziju Latinske Amerike. Na spisku muzičara sa kojima je Salas sardjivao su i David Byrne, Jaco Pastorious, Arturo Sandoval, Eartha Kitt, Celia Cruz, Brecker Brothers, Hilton Ruiz…. a nastupao je u najgledanijim američkim šou programima (Johny Carson, The Tonight Show with Jay Leno…).

Pročitajte i...