Kultura i umetnost

TOM LAH – DRAGOSLAV PETROVIĆ

Ko je ko u Nišu

Tom Lah (pravo ime Dragoslav Petrović, 1936, Niš – 1985, Niš) je srpski pesnik i pripovedač.

Tom Lah je sasvim neobična pojava u srpskoj književnosti. Petnaestak godina svoga života proveo je po zatvorima, gde je naučio da čita i piše. Pisao je pesme i pripovetke koje su ne retko bile nagrađivane na anonimnim konkursima raznih listova (Narodne novine, Večernji list). Objavljivao je u periodici (Narodne novine, Glas omladine, Gradina, Večernji list – Zagreb) halucinantnu prozu punu snoviđenja i fantastike. Pisao je i krimi-priče koje je štampao u ediciji „Roto romani“ novosadskog „Dnevnika“. Za života nije uspeo da objavi nijednu knjigu. Iz mnogih razloga bio je nepodoban autor. Na kraju je živeo od socijalne pomoći.

U Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu čuva se njegova obimna rukopisna zaostavština. Među rukopisima je i njegova „fol-drama“ „Šatrovci“. U arhivi Narodnog pozorišta u Nišu je takođe sačuvana njegova drama „Nema kape za Rajka, a stalno mu je kroje“.

Profesor dr Goran Maksimović uvrstio ga je u Antologiju niških pripovedača pripovetkom Vatrena paunica (Prosveta, Niš, 2002. godine).