Niške vesti

Tolerancija – ključ za bolji svet

AiesecDiskriminacija i nasilna komunikacija su problemi koji se sve češće javljaju među mladim ljudima. Da nasilje u školama postaje ozbiljan problem, pre svega u našoj zemlji, govori činjenica da se broj slučajeva verbalnog, ali i fizičkog nasilja ne smanjuje. Zapravo čitav svet, te tako i naše društvo, čine sličnosti i razlike između ljudi. Čovek, a zatim i društvo trebali bi da se prilagode svim različitostima koje ih okružuju kako bi slika sveta bila lepša, a budućnost bolja.

Nedovoljna edukacija o ljudskim vrednostima i toleranciji za posledicu imaju nerazumevanje i netrpeljivost među ljudima. Prvi korak ka sprečavanju diskriminacije i ka razumevanju i poštovanju razlika, jeste stvaranje svesti i razmišljanje o tim temama.

Da bismo menjali svet, najčešće trebamo krenuti od sebe. Naši stavovi i pogledi na svet su ono što nas, između ostalog čini. O tome da ljude ne treba vrednovati na osnovu verske, nacionalne i seksualne pripadnosti, niti prema fizičkim sposobnostima i da nam prijatelj treba biti osoba sa unutrašnjim vrednostima, govoriće se na radionicama koje organizuje AIESEC u Nišu. Naime cilj ovog projekta pod nazivom “Tolerancija – svet na dlanu“ jeste pozitivno uticanje na omladinu i društvenu sredinu. Za svoje učesnike AIESEC će pozvati upravo one mlade ljude koji se često sreću sa pomenutim problemima – srednjoškolce iz 13 škola u Nišu, koji će kroz ovu edukaciju moći da se bolje upoznaju sa aktuelnim temama poput multikulturalnosti, nediskriminacije i nenasilne komunikacije.

Radionice su koncipirane tako da će učesnici moći da steknu nova znanja i iskustvo družeći se međusobno i aktivno učestvujući u njima. Po novo iskustvo učesnici će dolaziti u Američki centar u Nišu, u Obrenovićevoj ulici broj 20, od 21. marta do 1. aprila. Projekat “Tolerancija – svet na dlanu“ AIESEC u Nišu organizuje četvrti put po redu trudeći se da svet koga imamo na dlanu, izgleda lepše i bude bolji.

Svet koga imamo na dlanu onakav je kakvim ga mi činimo, a samim tim je i društvo takvo. Zagledani u pravcu boljeg sveta trebamo krenuti sa onog mesta na kome se nalazimo, a ukoliko poštujemo ljude oko sebe, ključ za bolji svet biće nam mnogo bliže – biće tu na našem dlanu.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na više od 1700 univerziteta u preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Miljana Đorđević
Menadžer za komunikacije projekta “Tolerancija – svet na dlanu“
Telefon: +381.66.907.85.95
Kancelarija: +381.18.528.647
E-mail: miljana.djordjevic@aiesec.net

Pročitajte i...