Niške vesti

Tikveš na Salonu vina i čokolade

tikvesSlušajući zahteve potrošača, vinarija Tikveš predstavila je na Salonu vina i čokolade u Nišu novo poluslatko crveno vino „Šarac“ u pakovanju od 1L i 0,75L. Vino će se na tržištu naći krajem marta i namenjeno je široj populaciji. Dobilo je ime po čuvenom konju Kraljevića Marka poznatom po ispijanju crvenog (rujnog) vina a koji se pojavljuje i u makedonskoj i srpskoj poeziji.

Ljubitelji vina su na izložbenom prostoru Tikveša imali prilike i da se upoznaju sa ekskluzivnom linijom teroar (terroir) vina. Među njima je i „Bela Voda red 2010“ koje je čuveni vinski kritičar svetskog renomea, Robert Parker, ocenio sa neverovatnih 94 poena što ga svrstava među najkvalitetnija i najcenjenija u svetu, a svakako najprestižnijim u regionu jer je prvo i jedino vino koje je klasifikovao kritičar takve reputacije.

„U ovom regionu čiji je Niš najveći centar dobro smo pozicionirani a naša vina su poznata i dobro prihvaćena od strane ovdašnjih potrošača. Tome u prilog govore i činjenice: prema poslednjim istraživanjima iz januara peti smo proizvođač i prvi uvoznik vina u ovom regionu sa trendom rasta kad je tržišni udeo u pitanju. Drago nam je što smo ovde jer događaji kao što je ovaj su idealna prilika da ljubiteljima naših vina predstavimo sve novitete iz Tikveš vinarije. I u narednom periodu planiramo dalja ulaganja u razvoj HoReCa sektora, obuke o vinu za ugostitelje kao i učešće na ostalim događajima koji se tiču vinske industrije“, izjavila je Ana Jankovska, marketing menadžer kompanije M-6 Tikveš.

Vinarija Tikveš je prošle godine osvojila brojne nagrade i priznanja na skoro svim lokalnim, regionalnim i svetskim sajmovima i takmičenjima. Najznačajnije osvojene nagrade su na manifestacijama Mundus Vini u Nemačkoj, Chardonnay du Monde u Francuskoj, kao i Decanter i International Wine Challenge u Londonu.