NišCafe, Nišville Jazz Festival 2019

Tihomor Pop Asanović na Nišvilu

Tihomir

Legenda ex Yu jazz i rock scene nastupiće sa svojim bendom radnog naziva “Tihomir Pop Asanović – Sabrina Hebiri i prijatelji” na Nišvilu 2019. Potvrđeno je na jučerašnjoj press konferenciji u niškom hotelu My Place, na kojoj je novinarima predstavljen novi album “Povratak prvoj ljubavi” (Croatia Records) objavljen kao dupli CD ali i na vinilu (na hrvatskom i engloskom) ali i vinilna reizdanja dva prethodna Asanovićeva albuma (obajvljena još sedamdsetih) “Majko zemljo” i “Pop” koji su takođe objavljeni za tadašnji “Jugoton”, odnosno “Croatia records”.

Govoreći o novom albumu Tihomir Pop Asanović i Sabrina Hebiri koja je otpevala sve pesme na albumu, izrazili su zadovoljstvo što će novi materijal uživo u Srbiji premijerno predstaviti – upravo na Nišvilu. Podsetivši da je, uz fantastičan stalni bend sastavljen od pretežno mlađih muzičara, u snimanju albuma učestvovalo puno muzičara iz cele bivše Jugoslavije, koji takođe imaju zaslužen legendarni status, kao: Aki Rahimovski, Janez Bončina, Radomir Mihajlović Točak, Vedran Božić, Dragi Jelić, Vlatko Stefanovski, Jani Moder, Petar Grašič…. i najavili da će na Nišvilu imati i nekoliko specijalnih gostiju. Na molbu da se priseti svojih muzičkih početaka, Pop Asanović je rekao da je imao sreću što je u u svim bendovima u kojima je svirao na samom početku karijere bio najmladji i ujedno “najslabiji” muzičar.

Ako želite stvarno napredovati u muzici morate svirati sa boljima od vas. Ono što sam ja naučio od Boška Petrovića ili Miljenka Prohaske – a naučio sam mnogo i na tome sam im neizmerno zahvalan – nešto je što sada pokušavam preneti mlađima i nadam se da sam u tome uspeo. A da li stvarno jesam – čućete na albumu i na koncertima, kaže Pop Asanović.
Fantastična mlada pevačica Sabrina Hebiri rodom iz Rijeke nije bila nepoznato ime na hrvatskoj džez sceni ni pre ovog albuma, ali kaže da je učešće u ovom projektu nešto o čemu je mogla samo da sanja.

Meni su stilovi poput džeza, soula, r`n`b-a veoma bliski. Često nastupam sa svojim jazz sastavom, na festivalima i muzičkim programima na TV-u, ali je saradnja sa Popom do sada bila najveći izazov, ne samo zato što je reč o legendi džez roka, već što ta legenda i dalje odlično svira i pravi muziku koja vam daje slobodu da se izrazite, ali kojoj morate dati ono najbolje što možete – rekla je između ostalog Sabrina Hebiri.

Tihomir Pop Asanović, nekrunisani kralj Hammond orgulja, rođen je u Skoplju gde je i završio srednju muzičku školu, a deo detinjstva proveo i u Nišu. Jedan je od najistaknutijih jazz, rock i pop instrumentalista ali kompozitora na ex Yu sceni. Još kao tinejdžer je sa različitim ekipama svirao po evropskim klubovima i američkim vojnim bazama, a onda se 1968 vraća u Zagreb, osniva grupu Generals i uporedo svira u sastavima legendarnog jazz vibrafoniste Boška Petrovića. Zahvaljujući tim nastupima magazin “Jazz podijum” ga je stavio na listu pet najboljih evropskih orguljaša.

Bio je član originalne postave grupe Time, i jedan od osnivača kultne jazz rock grupe “Septembar”. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim izvođačima raznih žanrova: od Tome Zdravkovića, preko sastava “Pro Arte” do “Yu grupe”, “Smaka” i Josipe Lisac (na kultnom albumu “Dnevnik jedne ljubavi”). Sredinom sedamdesetih je objavio dva solo albuma “Majko Zemljo” (1974) i “Pop” (1976) koji se i danas smatraju možda i najboljim ostvarenjima na jugoslovenskoj progresiv i džez rock sceni. Na tim albumima su između ostalih učestvovali i Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marlot, Dado Topič, Janez Bončina, Dragi Jelić, Mario Mavrin,Ratko Divjak, Pero Ugrin, Braco Doblekar, Zdenka Kovačiček, Miljernko Prohaska… i neki od vodećih zagrebačkih jazz muzičara. Vodio je “Jugoslovensku pop selekciju”, takođe sastavljenu od najboljih instrumentalista. Imao je priliku da se upozna i/ili jammuje sa mnogim poznatim jazz, pop, soul izvođačima među kojima su i Dizzy Gilespie, Art Farmer, Quncy Jones, Slide Hampton, Ray Charles, Frank Zappa, Frank Sinatra, Michael Jackson….

Nakon decenija provedenih u USA gde se uglavnom bavio trgovinom instrumentima, Tihomir Pop Asanović se vratio u Zagreb i polako ali sigurno počeo da se vraća muziciranju u punoj formi – iz koje očigledno ni u godinama neaktivnosti nije izlazio! Kao što je nekada tokom sedmadesetih uspevao da na svojim projektima okupi najbolje ex Yu muzičare (što nikome pre toga nije pošlo za rukom) i što je još bitnije – stvori odličnu muziku – tako je i albumom “Povratak prvoj ljubavi” postavio novi “domaći zadatak”. Kako kažu kritike, ali i prve reakcije publike – ovaj “povratak” je vredelo čekati četiri ipo decenije!

Pročitajte i...