Koncerti

The Mothership Orchestra

mathershipZvuk The Mothership Orchestra karakteriše bogata orkestracija, kao i uticaj downtempa, britanskog folka, dark cabareta i baroque popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku- gitara, bubnjevi i bas gitara, The Mothership Orchestra koristi i violinu, melodicu, mandolu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas.

The Mothership Orchestra je indie rock band formiran u Požegi, Zapadna Srbija, u avgustu 2005. Osnivači su Lazar Šijak, Dragomir Smiljanić (prethodno članovi grupe Mothership), Ivan Trajković i Ivan Tešić. Posle nekoliko meseci bendu se priključuju Marko Ćebić i Željko Negic (TMO napušta 2007.). Ova postava je snimila EP „Waking the Dead“ (EP 2006).

Pesme sa EP „Then She Kissed Him“ i “ When The Sun Wants To Show (Something You Don’t Know)“ zadržale su se po nekoliko nedelja na prvim mestima prominentnih srpskih top lista. Najgledanija srpska muzička televizija Metropolis ih proglašava za otkriće 2006. godine.

Naredne, 2007. godine, objavljen je EP „Everything And Notning Tales“a tokom te godine izdanja su promovisana na brojnim nastupima širom Srbije.

Na jednom od najznačajnih rock izdanja u Srbiji poslednjih godina – kompilacijskom albumu „Nova srpska scena: Jutro će promeniti sve“ (PGP RTS, 2007), The Mothership Orchestra se pojavio sa numerom „Then She Kissed Him“. Gotovo svi kritičari se slažu u oceni da je to jedan od najsvetlijih trenutaka ovog manifestnog izdanja.

U međuvremenu u grupu su došli violinistkinja Vera Bukvić i fagotista i pijanista Vojislav – Voja Jocić. Bend započinje snimanje debi albuma, ali je i dalje koncertno aktivan.

Početkom jula 2010. The Mothership Orchestra objavljuje svoj debi album „Song for You“ za Popboksovu online etiketu Silos. Album je u hard verziji objavio Ammonite records u decembru 2010. Prvi singl sa albuma je pesma „You’re Amazing“. Drugi singl sa albuma – „Dare You“ pojavljuje se na listama u poslednjoj nedelji 2010. godine kada se pojavljuje i spot za ovu pesmu. Album „Song For You“ predstavlja The Mothership Orchestra kao devetočlani sastav.

Na hrvatskom portalu pot lista, „Song For You“ je novembra meseca 2010. proglašen za album tjedna, dok je na zajedničkoj domaćoj i stranoj godišnjoj listi zauzeo 44. mesto. Pot lista marta 2011. godine objavljuje digitalnu kompilaciju pod nazivom „Kompot“ kao skup najboljih muzičkih izdanja izvođača s područja bivše Jugoslavije objavljenih 2010. godine. The Mothership Orchestra se pojavio sa numerom „Hummingbird Song“.

Zvuk The Mothership Orchestra karakteriše bogata orkestracija, kao i uticaj downtempa, britanskog folka, dark cabareta i baroque popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku- gitara, bubnjevi i bas gitara, The Mothership Orchestra koristi i violinu, melodicu, mandolu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas.

Muziku The Mothership Orchestra, često porede kako sa grupama poput The Tindersticks, Lambchop, The Waterboys, tako i sa uticajni izvođačima britanske folk scene a kao što su Nick Drake, Fairport Convention i Pentangle.

The Mothership Orchestra su:
Lazar Šijak (glas, zvečke, dajre, gitara)
Ivan Trajković (gitare, prateći glas)
Ivan Tesić (bas, kontra bas, prateći glas) i
Marko Ćebić (gitare, mandola, melodika, usna harmonika, prateći glas)

Petak
28. oktobar
Klub Feedback – Ulaz: 200 rsd