Nišville Jazz Festival 2012

The Anders Bergcrantz Quartet

anders

Jazz sa severa Evrope na Nišvillu

Švedski kvartet koji predvodi trubač Anders Bergcrantz, predstaviće se na ovogodišnjem Nišvillu završne večeri festivala.

Članovi kvarteta su: Robert Tjäderkvist (Piano), Patrik Grundström (Bass) i Ulrik Ording (Drums).

Švedski trubač Anders Bergrcrantz (rodjen 1961. u Malmeu) odrastao je u muzičkoj porodici. Njegov otac Sven je poznati džez klavirista. Školovao se na Berklee akademiji i Muzičkom konzervatorijumu u Malmeu, a aktivno nastupa od svoje petnaeste godine. Anders je u pravom smislu reči nastavljač zaveštanja trubača kao što su Freddie Hubbard, Woody Shaw, Lee Morgan, Miles Davis – ali i muzičar snađnog ličnog zvuka i stila.

Nastupao je i snimao sa mnogim značajnim imenima svetske jazz scene (Mike Brecker, John Scofield, Mike Stern, McCoy Tyner, Lee Konitz, Dave Liebman’s QUEST, Richie Beirach Quintet, Billy Harper, Billy Hart, Victor Lewis, Monica Zetterlund…), ali i kao solista sa velikim ansamblima: Royal Stockholm Symphony Orchestra, The Dublin Radio Symphony Orchestra, Norwegian Broadcasting Symphony Orchestra (…) u reprezentativnim prostorima i na prestižnim festivalima (The Blue Note Club ‘Tokio, Osaka, Fukuoka. Ronnie Scott´s ‘ London, Carnegie Hall, Sweet Basil – Njujork, Montreaux Jazz festival, Berliner Jazztage, Red Sea festival …).

Dva puta je dobio najveće švedsko jazz priznanje „The Golden record“ , a 2008 godine je proglašen džez muzičarem godine u Švedskoj, a njegov poslednji CD „About time“ proglašen je najboljim albumom po glasovima slušaoca Švedskog radija. Godine 2009. dobio je i značajnu franusko- švedsku nagradu DJANGO d’OR.

Pročitajte i...