Niške vesti

Strategija kulturnog razvoja Niša

strategijaKulturna baština Niša je u katastrofalnom stanju, a institucije kulture iz oblasti savremene umetnosti muče muku sa nedostatkom prostora, ocenjuje Predrag Cvetičanin, moderator radne grupe za izradu „Strategije kulturnog razvoja grada“.

Zato bi „Kulutrna strategija Niša 2012-2015„, trebalo da ponudi modele koji će poboljšati kulturnu sliku grada, naročito što Nišu predstoji centralna proslava obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, 2013. godine.

Niš ima kulturno bogatstvo, ali je neiskorišćeno i naročito turisti sa strane, ali i same Nišlije, o njemu ne znaju skoro ništa, kaže Predrag Cvetičanin, moderator radne grupe za izradu Strategije kulturnog razvoja grada Niša.

„Kulturna baština Niša je potpuno zapuštena, i da sada dodje neko i želi da vidi nešto reprezentativno, ne bi imao mnogo šta da vidi u Nišu“, kaže Predrag Cvetičanin, moderator radne grupe za izradu kulturne strategije.

Veliki problem institucija kulture u gradu je nedostatak adekvatnog prostora – biblioteka nema gde sa knjigama, a galerija savremene umetnosti u depou drži 746 umetničkih dela, koje nema gde da izloži.

„Od svih ovih dela, mi možemo da izložimo sedamdesetak, ostalo mora da bude u depou. Najviše do sada izložili smo oko 300, ali je šteta što nemamo prostor za stalnu postavku gde bi se video celokupan naš fond“, kaže Dragica Ćirić, direktor Galerije SLU Niš.

„Loše je stanje i u Narodnoj biblioteci, nedostaje prostor, i ovi problemi kulminiraće u narednih godinu – dve dana, zato ne smemo to da guramo pod tepih“, kaže Cvetičanin.

Iako je iz prethodne Kulturne Strategije Niša, dosta uradjeno, ona je ipak, iskorišćena i u poltičke svrhe, kažu u radnoj grupi za izradu strategije.

„Prethodna strategija bila je predstavljena pred lokalne izbore, i onda su je oni koji su došli na vlast, posle posmatrali kao da je to partijska stvar, ali, to je i inače problem u Srbiji, što s promenama vlasti, sve gubi kontinuitet, i sve se počinje iz početka“, kaže Cvetičanin.

A na pitanje novinara, zašto se onda i nova strategija predstavlja pred izbore, Cvetičanin kaže: „Ali ovoga puta ćemo mi iz radne grupe pobediti na izborima, pa će biti drugačije“, sa osmehom dodaje Cvetičanin.

TV5

Pročitajte i...