Niške vesti

Statua teška 600 kilograma

saban Spomenik Šabanu Bajramoviću je završen, ali se još ne zna gde će biti postavljen iako je svečano otkrivanje zakazano za 12. avgust kada počinje 27. internacionalni džez festival „Nišvil“. Bronzana statua kralja romske muzike, uhvaćenog karakterističnom delirijumu, rad niškog vajara Vladana Ašanina u bronzi, težak je oko 600 kilograma i visok je nešto više od dva metra. Spomenik će se nalaziti na postamentu visine jednog metra, negde u centru Niša.

– Uputili smo poziv predsedniku Srbije Borisu Tadiću da dođe i svečano otkrije spomenik, ali još uvek nismo dobili odgovor. Tadić je bio pokrovitelj koncerta na kojem je odata počast Šabanu, bio je i na njegovoj sahrani pa je nekako logično da se na ovaj način zatvori priča – kaže Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“ i jedan od inicijatora postavljanja spomenika Bajramoviću.

On navodi da ukoliko grad odluči da spomenik postavi u amfiteatru na nišavskom keju, umesto na šetalištu u Obrenovićevoj, odustaju od nabavke džuboksa koji bi trebalo da bude sastavni deo spomenika.

– Ako spomenik bude na keju, nalaziće se na mestu koje nije prometno. Onda nema poente stavljati džuboks jer neće imati prihode od kojih bi se spomenik održavao. Takođe, na nekom zabitom mestu će džuboks biti uništen. Ako grad ne odredi lokaciju za spomenik, donećemo ga 12. avgusta ispred Kalče, tu ćemo se slikati i posle toga ćemo utovariti spomenik u kamion i odneti ga. Ne znam gde, ako grad odredi neki magacin, onda u njega – sarkastičan je Blagojević.

On kaže da je pre 20 meseci prvi put obavestio gradske strukture o inicijativi za postavljanje spomenika, a da je u februaru ponovio dopis koji je inovirao dostavljenim mišljenjem Zavoda za urbanizma da je najadekvatnija lokacija amfiteatar na nišavskom keju. Prema rečima Ašanina, da bi spomenik mogao da se postavi, lokacija mora da bude poznata najkasnije do kraja ove nedelje zato što je potrebno izgraditi postament i izvesti druge pripremne radove. Spomenik Bajramoviću su finansirali njegovi prijatelji. Muzičar Goran Bregović prvi je dao 3.000 evra, a potom su se novčanim donacijama priključili i bivši premijer Srbije Zoran Živković, filmski reditelj Goran Paskaljević, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, glumac, reditelj i filmski producent Ljubiša Samardžić, organizator festivala „Rock Village“ Mirko Miljuš i drugi.

Program Nišville festivala 2010

Izvor: Blic