Niške vesti

Stanovi u “Bubanjskim herojima“

bubanjski-herojiPosle potpisivanja ugovora o razmeni nepokretnosti između Ministarstva odbrane i grada Niša, još dva ministarstva uključena su u realizaciju projekta korišćenja objekata u napuštenim vojnim kasarnama. Kako je juče za „Politiku“ rekao gradonačelnik Niša Miloš Simonović, u kasarni „Bubanjski heroji“, koju Vojska Srbije više ne koristi, i koju je grad dobio ugovorom sa Ministarstvom odbrane, gradiće se stambeni kompleks:

– Na građevinskom zemljištu od 15 hektara, kolika je površina na kojoj je kasarna „Bubanjski heroji“, biće izgrađeni stanovi i veliki tržno-komercijalni centar, budući da ceo ovaj deo grada ispod brda Bubanj nema takve sadržaje. Na sednici Skupštine grada usvojena je odluka o novom Generalnom urbanističkom planu, posle čega smo pripremili dokumentaciju za raspisivanje tendera, kojim ćemo pozvati zainteresovane investitore i izvođače radova. U saradnji sa njima i državnim organima planiramo da sagradimo oko dve hiljade stanova, od čega će srpskoj vojsci za potrebe stambenog zbrinjavanja starešina i drugih zaposlenih pripasti 32 stana i preko toga još 20 odsto od ukupno sagrađene bruto stambene površine. Obostrana je korist i grada i Vojske Srbije u realizovanju ovog dogovora i zato očekujemo da će izgradnja veoma brzo i početi – rekao nam je Simonović.

Pored 15 hektara građevinskog zemljišta u ovoj, veoma su značajni objekti i u drugoj vojnoj kasarni na istoj lokaciji, kasarni „Filip Kljajić“, koja je odmah preko puta „Bubanjskih heroja“, kaže niški gradonačelnik:

– Osim grada koji je veoma zainteresovan za brojne i kvalitetne objekte na ovoj lokaciji, i ministarstva prosvete i finansija potpisaće ugovor sa Ministarstvom odbrane o razmeni nepokretnosti u kasarni „Filip Kljajić“. Ovo iz razloga što se uz vrlo malu adaptaciju najveći broj objekata i prostora u njima brzo može preurediti i odmah moći da se koristi. A potrebe koje postoje za srednje škole, fakultete, kao i finansijsko-poreske organe i gradske službe, bile bi odmah zadovoljene – kazao nam je Simonović.

Prema rečima gradonačelnika, Niš nema ingerencije za dogovor sa Vojskom o razmeni nepokretnosti u kasarni „Filip Kljajić“ i zbog toga su se uključila pomenuta ministarstva. Konkretno, Ministarstvo prosvete namerava da reši problem Fakulteta umetnosti, tri srednje škole – dve gimnazije „Bora Stanković“ i „Stevan Sremac“, koje su sada u istom objektu, i Pravno-poslovne srednje škole, a Ministarstvo finansija razmenom rešava skučenost prostora u kojem trenutno radi Poreska uprava – Filijala Niš i drugi republički organi u oblasti finansija u Nišu.

Politika

Pročitajte i...