Magazin

Šta nam pokazuju tamni podočnjaci?

podočnjaci

Bilo koja promena na koži može lako da se zamaskira upotrebom odgovarajuće vrste šminke. Ipak, treba se zapitati koja je pozadina tih promena i da li se iza toga krije neki ozbiljan zdravstveni problem. Sve promene od različitih vrsta fleka, akni i podočnjaka ukazuju na neke ozbiljnije probleme i neophodno ih je detaljnije istražiti. Takođe, nakon utvrđivanje i rešavanja problema, treba razmisliti o uklanjanju ovih promena na koži jer sama činjenica da je problem rešen ne znači i da će ove promene nestati.

Šta predstavljaju podočnjaci?

Podočnjaci se najčešće spominju kao propratni efekat iscrpljenosti i umora usled neispavanosti i iako je ovo delimično tačno, ponekad je problem mnogo složeniji. Ova promena na licu predstavlja otoke ili takozvane kesice ispod očiju koje su uglavnom tamnije od ostatka kože i često znaju biti jako izražene i primetne na prvi pogled.

Nastaju skupljanjem tečnosti ili otokom krvnih sudova na izrazito tankoj koži i menjaju boju od ljubičastih tonova do skoro crnih. Često su upozorenje za neka stanja u organizmu kojih nismo svesni i potrebno je reagovati na vreme kako bi se utvrdio razlog njihovog nastanka i koji je najbolji način njihovog uklanjanja.

Uzrok njihovog nastanka

Sa jedne strane se krije iscrpljenost i umor i ovaj problem predstavlja alarm organizma da je vreme da se uspori tempo i malo predahne. Često je dovoljno obratiti pažnju na poboljšanje kvaliteta spavanja i odmora i podočnjaci će nestati. Sa druge strane se kriju ozbiljni problemi sa bubrezima, srcem ili čak hormonski poremećaj koji može da utiče na organizam. Jedan od najčešćih uzroka je problem sa štitnom žlezdom koji je sve češći i kod muškaraca i žena ali i dalje predstavlja problem da se dijagnostikuje i utvrdi kao problem.

Kako ih ukloniti?

Nakon što se otkrije uzrok njihovog nastanka i krene sa procesom lečenja, treba razmisliti o uklanjanju otečenog dela oko očiju. Samo lečenje i terapija će delovati na rešavanje problema koji imate ali u većini slučajeva neće umanjiti vidljivost podočnjaka. Zato treba da razmislite o tretmanu koji za cilj ima efektno uklanjanje podočnjaka i može da vrati koži vitalan izgled bez tamnih krugova oko očiju. Ova procedura nije invanzivna i vrši se uz pomoć hijaluronskih filera što ovu tehniku čini bezbednom, bezbolnom i komfornom.

Prvi znakovi alergije

Već sa prvim pojavama alergena u rano proleće se javljaju i prvi znaci alergije. Kao jedan od simptoma je i otečena regija oko očiju kao i promena boje koja je jasno vidljiva. Ukoliko nikada niste imali problem sa alergijom, ili još uvek niste otkrili da je upravo to razlog za uporno kijanje, disajne probleme ili svrab u predelu lica, velike su šanse da imate problem sa alergijom. U ovim situacijama dolazi do oslobađanja histamina što prouzrokuje uporan svrab i stvara jaku potrebu za trljanjem očiju. Time dolazi do stvaranja otoka oko očiju i promene boje što uzrokuje stvaranje podočnjaka.

Anemija i manjak gvožđa

Brojna istraživanja koja za cilj imaju otkrivanje uzroka nastanka podočnjaka dokazuju povezanost nedostatka gvožđa u organizmu i pojavu tamnih kolutova oko očiju. Nedostatak gvožđa uzrokuje anemiju koja predstavlja smanjenju količinu crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Kada je anemija u pitanju, krvna zrnca ne mogu da snabdevaju tkiva kiseonikom što dovodi do promena na koži. Prisutnost podočnjaka je razlog da proverite krvnu sliku i otkrijete da li vam nedostaje gvožđe u organizmu jer se uzimanjem suplemenata ovaj problem može lako rešiti.

Sve promene na telu su više od estetskog problema. Često se iza njih kriju ozbiljni zdravstveni problemi koje morate na vreme da otkrijete. Takođe, neophodno je obratiti se lekaru kako biste na najbolji način izlečili stanje u kom se nalazite i otklonili sve probleme koji utiču na vaš organizam. Sprečite problem na vreme i vratite koži hidriranost i mladolikost kako biste vodili računa o zdravlju i izgledu.

Pročitajte i...