Magazin

Šta je bolje za mene – laptop ili tablet?

Laptop ili tablet?

Izbor računara nije jednostavan, posebno kada u jednom uređaju treba objediniti performanse neophodne za posao i lične afinitite. Na osnovu čega odlučiti koji bolje odgovara? Kada su laptop i tablet računar u pitanju, odgovor najčešće nalazimo u njihovim razlikama. Naš članak vam donosi upravo to – njihove prednosti, nedostatke i razlike, kao pomoć u odlučivanju.

Kada je reč o upotrebi računara, u osnovi postoje dva tipa njihovih korisnika: oni koji radije kucaju na ekranu osetljivom na dodir i oni koji više vole čvrstu tastaturu.

Izbor između tableta i laptopa zavisi i od neophodnih aplikacija, i dosta drugih faktora. U globalu, svako ko piše tekstove imaće bolje iskustvo sa laptopom ili notebookom, dok tableti, s druge strane, imaju prednost kod strimovanja, uređivanja videa i drugih grafičkih aktivnosti.

Laptop – prednosti i mane

U poređenju sa tabletima, laptopovi ili prenosivi računari, imaju relativno dugu istoriju. To su klasični sklopivi računari koje možete lako nositi sa sobom. U uobičajenim varijantama, čipsetovi se nalaze ispod tastature. Danas se možete osloniti na veoma izdržljive i brze SSD kartice, sa minimalnim prostorom za skladištenje od 256 GB. Pored toga, postoje procesori sa dva ili više jezgra u režimu efikasnosti i velike brzine. U kombinaciji sa 4-8 GB RAM-a, ili čak i više, odlične performanse su zagarantovane. Ne morate više laptop koristiti samo za rad ili surfovanje, već takođe možete da uživate u strimingu i igricama. Mali nedostatak u poređenju sa tabletom je u njihovoj veličini, jer su nešto glomazniji za mobilnu upotrebu, i potreban je prostor na koji ćete svoj laptop horizontalno postaviti. Cena im varira u zavisnosti od performansi, i ne mora nužno da bude viša od cene tableta.

Osnovne prednosti laptopa:

 • pogodan za kucanje zbog čvrste tastature
 • više performansi i prostora za skladištenje
 • praktičan kao glavni uređaj za rad
 • više veza.

Nedostaci:

 • teži i glomazniji kao mobilni uređaj za rad i strimovanje
 • obično se SIM kartica ne može koristiti.

Laptop ili tablet?

Tablet – prednosti i mane

Svako ko je već navikao da koristi ekrane osetljive na dodir, neće imati problema sa upotrebom tableta. To su u mnogim aspektima veći pametni telefoni, koji imaju mnoge karakteristike laptopa. Ovde je dijapazon performansi zaista širok, tako da možete da birate između veoma jednostavnih pa do izuzetno moćnih uređaja. Od tableta sa malo memorije i procesorima tipičnim za mobilne telefone, pa do modela sa kojima možete da uređujete video zapise i gledate strimove visoke rezolucije. Stoga je kod nabavke tableta vrlo važno pažljivo čitati specifikaciju. Pored toga, obratite pažnju da li postoje svi važni priključci i koliko je trajanje baterije. Ovi računari su, za razliku od laptopa, obično dizajnirani u stilu pametnih telefona, što se posebno odražava na operativni sistem. Proizvođači kao što su Apple (iPad) i Google koriste sopstvene sisteme, dok kod drugih brendova možete instalirati program po izboru.

Osnovne prednosti tableta:

 • savršen za strimovanje u pokretu
 • visoka rezolucija ekrana
 • dobra povezanost, uključujući i SIM karticu
 • idealan za grafičke radove.

Nedostaci:

 • fiksna tastatura se ne može povezati preko Bluetootha
 • manja stabilnost pri postavljanju
 • manje prostora za skladištenje / performanse
 • manje konekcija.

Dakle, bez obzira da li je u pitanju tablet ili laptop, obe vrste uređaja su već godinama u trendu i opremljene su veoma dobrim performansama. Poslednjih godina su unapređene i baterije, koje sada imaju radno trajanje i više od 10 sati.

Vaš izbor će zavisiti direktno od vaših potreba i mogućnosti, a mi savetujemo da odvojite vreme za informisanje, kako sa stranica proizvođača, tako i preko recenzija i direktnih preporuka. Na taj način izbegavate propuste koji bi vam kasnije mogli predstavljati nerešiv problem. Danas postoji i mogućnost povoljnije nabavke polovnih, repariranih računara, koji su i dalje visokokvalitetni, i uz koje dobijate dodatnu garanciju. Popravljeni u ovlašćenom servisu, ovakvi laptop ili tablet računari rade skoro kao i na početku, a imaju i još jednu prednost – njihovom kupovinom pomažete zaštitu životne sredine i utičete na manje stvaranje elektronskog otpada širom sveta.

 

Pročitajte i...