Istorijski spomenici

Spomenik kralju Aleksandru

spomenik-kralju-aleksandru Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću smešten je u centru grada, na istoimenom Trgu u Nišu. Monumentalani spomenik je rad akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Beograda, a izliven je u livnici „Kuzman“ u Smederevu. U postument spomenika uklesan je natpis „Kralj Aleksandar Karađorđević 1888 – 1934“. Visina spomenika je 4,5 metara, na postumentu visine 7 metara i težine 3,3 tone.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Niša Smiljko Kostić i Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević 7. decembra 2004. godine na devedesetogodišnjicu kada je 1914. godine doneta istorijska Niška deklaracija o ujedinjenju naroda slovenskog porekla na Balkanu i ciljevima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Spomenik je osveštao Vladika niški, gospodin Irinej, koji je rekao da se ovim činom ispravlja nepravda koju su Nišlijama naneli oni koji su pokušavali da nam oduzmu pamćenje, zatru korenje i unište tradiciju.

Spomenik je prvi put otkriven 1939. godine ali je pod nerazjašnjenim okolnostim, nakon oslobođenja Niša 1946. godine sklonjen i uništen. Prvobitni spomenik je delo Radeta Stenkovića, najistaknutijeg vajara između dva svetska rata.

mapa lokaliteta

Pročitajte i...