Niške vesti

Spomen soba Branka Miljkovića

spomen-sobaZa manje od dva meseca izložbu „Branko Miljković, poezija kao sudbina“, Narodnog muzeja u Nišu, videlo je više od 3.000 ljudi. Sugrađane jednog od naših najvećih pesnika, međutim, brine mogućnost da se njegova bogata zaostavština, trenutno izložena u Galeriji „Sinagoga“, ne vrati tamo odakle je došla – u muzejske magacine, daleko od očiju javnosti.

U Odboru za obeležavanje 80 godina od Miljkovićevog rođenja, obećavaju da neće odustati od ideje da se otvori spomen-soba u kući gde je pesnik živeo.

U kući u Ulici Ljube Didića 9, koja je pod zaštitom kao spomenik kulture, Branko Miljković je živeo od 1934. do 1953. godine, a njegovi roditelji Gligorije i Marija, prodali su je tri godine kasnije, porodici Ranđelović. Vlasništvo nad kućom nikada nije bilo sporno, ali se poštovaoci Brankovog dela nadaju da bi mogli da postignu kompromisno rešenje sa vlasnicima.

– Na prvoj sednici odbor je imao stav da se otkupi njegova rodna kuća od dugogodišnjih vlasnika, a bilo je predloga i da se zakupi na određeno vreme – kaže za „Novosti“ književnik Vidosav Petrović, predsednik Odbora.

– Nije još obavljen konkretan razgovor sa vlasnicima, pa nije isključeno da pesnikova zaostavština koja je poklonjena muzeju bude na nekom drugom mestu, dok se ne postigne dogovor, ili da to ostane zadatak nekim budućim generacijama.

Jedna od mogućih adresa spomen-sobe mogao bi da bude prostor bivšeg Oficirskog doma, koji je pripao muzeju na pet godina. Piščeva zaostavština, koju su pre 40 godina roditelji i brat Dragiša dali muzeju, do pre tri godine bila je u spomen-sobi u zgradi Arheološkog muzeja, koji je renoviran. Prvi put je skoro u celini mogla da se vidi na izložbi koja će zbog interesovanja najverovatnije biti produžena i u decembru.

Do 2014, kada se obeležava jubilej pesnikovog rođenja, njegovi rukopisi, pesme, knjige, sabrana dela, prevodi, lični predmeti i nameštaj iz sobe imaće svoju adresu, obećavaju nadležni. Privremenu ili konačno, znaće se uskoro.

Večernje Novosti

Pročitajte i...