Istorijski spomenici

Spomen park Bubanj

spomen-park-bubanj Spomen park Bubanj predstavlja spomen-kompleks sagrađen kao sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu i nalazi se u niškoj opštini Palilula.

Položaj
Smešten je na uzvišenju Bubanj jugozapadno od Niša, koje seče glavni drum Niš – Skoplje, udaljeno je 2 km od koncentracionog logora na Crvenom Krstu.

Uređenje
Kompleks je parkovski uređen, memorijalna staza je duga oko pola kilometra, a reljef u mermeru veličine 23×2,5 m sastoji se od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečije ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

U blizini se nalazi i letnja pozornica.

Istorija
Nemački fašisti su ga pretvorili u stratište na koje su kamionima danonoćno dovodili iz logora Srbe, Cigane i Jevreje i tu ih streljali. Od februara 1942. do septembra 1944.[1] godine ubijeno je oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. U ovoj fabrici smrti streljane su grupa za grupom rodoljuba sa juga Srbije. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve. Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Republika Jugoslavija
Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, „Tri pesnice“ rad hrvatskog vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine.

Od 1979. godine ovaj spomen kompleks proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Skorašnja istorija
Od 2004. godine u okviru kompleksa je i kapela sagrađena od stakla i metala, rad arhitekte Aleksandra Buđevca.

mapa lokaliteta

Pročitajte i...