EURO 2012 - Reprezentacije

Španija – EURO 2012

spanija

Aktuelni evropski i svetski šampion, reprezentacija Španije u Ukrajinu i Poljsku dolazi kao najveći favorit i kao ekipa koja ima dobre šanse da postane prva u istoriji fudbala koja će osvojiti tri puta uzastopno dve najveće titule.

Selektor Visente Del Boske posmatrao je reprezentativce na delu tokom sezone i nije mu bilo teško da ih samo podvuče sa već požutelog spiska „furije“ međutim imao je pred EURO dve dileme – da li da rizikuje sa nedovoljno oporavljenim Davidom Viljom, i da li da pozove ljubimca nacije, Raula Gonzalesa.

Vilja na kraju ipak neće na EURO, ali ni Raul, iako je iza sebe imao dve sezone iz snova u Šalkeu. Što se Vilje tiče, on će ipak upamtiti kvalifikacije jer je u njima oborio rekord Raula po broju golova u reprezentaciji, dajući jedan ali najvredniji, 51. u karijeri, Češkoj 2011. godine.

Španija se prošetala kroz kvalifikacije sa već proverenim sastavom, a u širi spisak u međuvremenu su upali jedino sjajni igrači Atletik Bilbaa, kao i poneki iz vodećih timova Primere, koji nisu naravno Real i Barselona.

Najveći hendikep biće izostanak kapitena Karlesa Pujola, ali Španci i bez njega imaju „tim snova“.

U ekipi je i Fernando Tores koji se nije snašao u Čelsiju i čija je forma daleko od idealne. S druge strane, „El Ninjo“ je 2008. u finalu protiv Nemačke bio jedini koji je znao kako da matira Jensa Lemana, pa je titular koju je doneo „furiji“ sasvim dovoljan argument Del Boskeu pred očima javnosti da Toresa uvrsti u ekipu.

Mnogi tvrde da Španci neće moći da odbrane titulu, ali je istina samo jedna – kako god budu igrali, nema dileme da će pronaći put do završnice takmičenja.

Pročitajte i...