Niške vesti

Sigurna kuća od jeseni

sigurna kuća Prva Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja biće s jeseni otvorena u Nišu. Radovi na rekonstrukciji objekta u kome će biti smešten uveliko traju, a kada bude sve završeno moći će da primi 25 osoba, a po potrebi i desetak više. Planirano je da to bude prva regionalna ustanova tog tipa na jugu Srbije.

– Grad je preuzeo vlasništvo nad jednim od paviljona Zavoda za vaspitanje omladine i obezbedili veći deo finansijskih sredstava. Ali, voleo bih da bude što manje korisnika – kaže gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.

Štićenici će moći da se edukuju i prekvalifikuju za potrebe tržišta rada opština iz kojih dolaze, za decu će biti napravljena fiskulturna sala, a sa njima će raditi vaspitači. Sigurna kuća će imati psihologa, pedagoga i socijalnog radnika.

Novac za izgradnju Sigurne kuće, osim grada, obezbedile su i brojne kompanije i nevladine organizacije.

S jeseni i policijska stanica

Na samo desetak metara od buduće Sigurne kuće, biće otvorena i policijska stanica. Biće upošljeno 125 radnika i to će biti najveća policijska ispostava u Nišu, saopšteno je iz gradske uprave. Očekuje se da policijska ispostava bude otvorena gotovo u isto vreme kad i Sigurna kuća, što će biti od velikog značaja za žrtve porodičnog nasilja koje će se na taj način osećati mnogo bezbednije.

Izvor: Južne Vesti