Nišville Jazz Festival 2014

Sheila E na Nisvillu

SheilaNajpoznatija perkusionistkinja u novijoj istoriji pop, rock, soul, latino i jazz muzike, i odlična pevačica Sheila E, nastupiće sa svojim sastavom na ovogodišnjem Nišvilu, drugog dana festivala, u petak 15. Avgusta. Sheila je dospela u žižu pažnje svetske muzičke javnosti kao perkusionista, bubnjar i muzički direktor pratćeg benda Prince-a u najboljem periodu njegovog rada, a za nedelju dana, 30. aprila, nastupiće u Osaki na centralnom koncertu obeležavanja Svetskog dana džeza.

Sheila Escovedo je odrasla u muzičkoj porodici pa nije ni čudo što je Sheila, okružena muzikom i pod patronatom svog oca i stričeva, ali i legendarnog latino perkusioniste Tita Puentea, koji je bio kum porodice Escovedo, prvi put uzela bubnjerske palice još kada je imala tri godine. Učila je da svira violinu, a do petnaeste godine je dobila tri ponude za muzičke stipendije.

I pre nego što je napunila 20 godina, uživala je reputaciju vrhunskog muzičara i već je u biografiji imala turneje i snimanja sa legendama kakve su: George Duke, Herbie Hancock, Billy Cobham, Con Funk Shun, Marvin Gaye, Diana Ross, Lionel Richie, Gloria Estefan, Patti LaBelle, Steve Nicks….
Posle jednog koncerta sa orkestrom svog oca 1978. godine, u njenu garderobu je ušao Prince, tada mladi i perspektivni muzičar čije je vreme tek trebalo da dođe. Legenda kaže da joj je se Prince obratio rečima: „Moj basista i ja smo se malopre potukli ko će prvi da te zaprosi“ i ponudio joj da se, kada ona to želi, priključi njegovom sastavu, što se i dogodilo tokom snimanja albuma „Purple rain“, na kojem je osim perkusionističkih zaduženja otpevala vodeći vokal u pesmi „Erotic City“, B strani singla „Let’s Go Crazy“.
Uporedo, pod svojim imenom, objavljuje hitove „The Glamorous Life“ (7. mesto na Billboard Hot 100), „The Belle of St. Mark “ (singl nedelje po magazina NME i hit na UK top 20) i „A Love Bizarre“ (11. Mesto na USA listi pop kompozicaija i 2. Mesto na R&B listi) na kojem je Prince pevao prateće vokale.

Tokom osamdesetih objavila je tri solo albuma, pojavljivala se u filmovima „Krush Groove“ (Run-D.M.C., LL Cool J and Blair Underwood), „The Adventures of Ford Fairlane“ i Princovom koncertnom filmu „Sign O the Times“. U tom periodu Sheila je bila bubnjar i muzički director Princovog pratećeg benda „New Power Generation“, sa kojim je kao muzičar ili autor povremeno sarađivala ii posle 1989. godine kada se više okrenula solo karijeri tokom koje snima još četiri albuma, od kojih je poslednji „Icon“ (sa kojeg se izdvojio hit „Mona Lisa“) objavljen krajem prošle godine.

Tokom karijere Sheila E je kao muzičar, kompozitor i muzički direktor sarađivala sa još mnogim velikim umetnicima različitih žanrova: Lionel Richie, Ringo Starr, Gloria Estefan, Jennifer Lopez, Beyonce, Hans Zimmer, Kanye West… Učestvovala je u snimanju pesme USA Band Aida „We are the World“, više puta u različitim kategorijama nominovana za prestižne nagrade (Grammy, American Music Awards, MTV), nastupila na dodeli Oskara (zajedno sa čuvenim Plasidom Domingom) i na otvaranju letnje Olimpijade, a pre tri godine je bila muzički direktor programa „Performance at The White House: Fiesta Latina“, izvedenim pred predsednikom Obamom – za šta je nominovana za Emmy nagradu.

Pročitajte i...