Osnovno

Sećanje na tramvaje staro pola veka

niski-tramvaj

Tramvaji kroz Niš krenuli pre 80 godina.

Prošlo je tačno 80 godina otkako je prvi niški tramvaj „pojurio“ brzinom od 25 kilometara na sat. Pripreme za polazak tramvaja krenule su 15. novembra davne 1930. godine.

Ta radost trajala je sve do 1958. godine, kada je 10. avgusta ravno 20.000 duša došlo da se pozdravi sa tramvajima i isprati ih u penziju. Tramvaji su ocenjeni kao proizvod kapitalizma, a autobusi kao brža, bolja, sigurnija budućnost.

Većina Nišlija danas rado bi se vratila u prošlost. Grupa zaljubljenika u tramvaje ovog vikenda u Nišu okupila se da podseti da još uvek nije kasno da se grad „opameti“ i vrati tramvaje kao i sve evropske metropole.

– Nikada nećemo prestati da se borimo za povratak tramvaja – kaže za „Novosti“ Dragan Ilić predsednik Udruženja ljubitelja niških tramvaja. – U Galeriji „Srbija“ smo sada otvorili izložbu povodom 80 godina od polaska prvog niškog šinobusa i nagradili najbolje đake Umetničke škole koji su osmislili likovna rešenja za izgled budućih tramavaja.

U niškom tramvaju 1930. godine nije smelo da se pljuje, peva i prosi. U kola je bilo zabranjeno uvoditi pse i živinu. Red je morao da se zna. Zato nije ni čudo, ističu poznavaoci tadašnjih prilika, zašto su Nišlije nostalgične za šinobusima kada i pored zabrane danas svakodnevno gradskim ulicama gledaju konjske zaprege. U vreme kada su nabavljeni tramvaji, ratnom reparacijom Nemačke u visini od 21.274.928 dinara, Niš je imao 25.096 žitelja.

Prema dostupnim istorijskim izvorima, od 16. novembra 1930, do avgusta 1958, u Nišu je prodato ravno 7.658.000 voznih karata. Maršruta tramvajskih šina vodila je od Železničke stanice do Niške Banje. Da bi prošao 14. kilometara na šinama, Nišlija bi se u proseku vozio i po dva sata, ali osećaj je bio gospodski.

Tramvaji su kasnije prodati za 25.000 dinara, u pet rata. Izvesni Žika Šapčanin ručno je sa radnicima poskidao šine, a tramvaji su preseljeni u Nišku Banju, koja je postala konačno odredište. Danas postoji samo jedan tramvaj, koji čeka restauraciju.

– Od tada bi kada god odem za Beograd bila tužna kada vidim tramvaje – kaže nam Darinka Popović, koja se sa 19 godina prvi put provozala tramvajem. – Moja je cela porodica plakala kada su ih uklonili! Sećam se da je svetina u centru grada bila u suzama.

Prof. dr Svetislav Bata Smiljanić kaže da je propaganda protiv tramvaja bila žestoka. Otuda je i ovaj jubilej, 80-godišnjica od prve tramvajske vožnje, veoma tužan.

– Sećam se da sam tridesetih godina mislio da će se deca voziti modernim, savremenim tramvajima – priča Smiljanić. – Protivnici odlučiše, da su oni „ruglo grada“, pa smo samo 28 godina uživali…

Izvor: Novosti

Pročitajte i...