Magazin

Saveti za uređenje male kuhinje

kuhinja niscafe

Mala kuhinja može predstavljati izazov za svakoga od nas, ali uz malo kreativnosti i pametno planiranje, možete pretvoriti ovaj ograničeni prostor u funkcionalno i estetski privlačno kulinarsko okruženje. 

U ovom tekstu, istražićemo niz saveta za uređenje male kuhinje kako biste maksimalno iskoristili svaki kvadratni centimetar. Bez obzira na veličinu vaše kuhinje, ovi saveti će vam pomoći da je organizujete i optimizujete za pripremu obroka i druženje.

Planiranje je ključ

Pre nego što počnete sa bilo kakvim uređenjem, prvo napravite detaljan plan. Razmislite o svojim potrebama i prioritetima i shodno tome planirajte izgled vaše kuhinje. 

Koje kuhinjske aparate i alate često koristite? Da li su vam neophodni dodatni aparati poput blendera ili multipraktika? Koliko često kuvate i koliko vam je radne površine potrebno? Koje materijale želite za njih da iskoristite? Da li će to biti luksuzni medijapan visoki sjaj ili lakirano drvo? 

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da odredite osnovni raspored i olakšati organizaciju vaše mini kuhinje.

Pametno izaberite kuhinjske aparate

Aparati zauzimaju mnogo prostora u kuhinji, pa je važno da pažljivo birate. Razmotrite manje verzije aparata kao što su štednjaci, frižideri i mikrotalasne rerne. 

Takođe, razmislite o multifunkcionalnim uređajima koji mogu zameniti više aparata i odredite mesto za njihovo skladištenje.

Private liste i redovno čistite

Da biste održavali kuhinju organizovanom, pravite liste namirnica i planove obroka. Na taj način ćete smanjiti nepotrebne kupovine i gomilanje stvari u kuhinji. Redovno čistite kuhinju i oslobađajte se nepotrebnih stvari.

Otvorene police i zidni držači

Otvorene police i zidni držači su odličan način da iskoristite vertikalni prostor. Možete na njih postaviti često korišćene čaše, šolje, tanjire ili tegle sa začinima. To će vam osloboditi prostor u ormarima i omogućiti vam brz pristup stvarima koje često koristite.

Povećajte radne površine

U malim kuhinjama, radne površine su često ograničene. Razmislite o postavljanju dodatnih radnih površina u vidu produžetka šporeta ili pomoćnog stola. Takođe, možete koristiti poklopce šporeta kao privremenu radnu površinu kada ne kuvate.

kuhinja niscafe

Korošćenje kutija i korpica za organizaciju

Kutije i korpe su odličan način da organizujete male stvari kao što su pribor za jelo, začini ili posuđe. Možete ih postaviti u fioke ili ormare kako biste maksimalno iskoristili prostor i olakšali pristup stvarima.

Takođe, za začine i druge sitne stvari možete koristiti kupovne organizatore napravljene za tu funkciju. Za povećanje praktičnosti koristite i nalepnice sa nazivima začina i drugih proizvoda koje organizujete.

Ugradni aparati

Ugradni aparati su savršeni za male kuhinje jer se skrivaju iza kuhinjskih elemenata. Na taj način oslobađaju prostor na radnim površinama i čine kuhinju vizuelno prostranijom. Postavite ovu vrstu aparata na mesto koje će vam najviše odgovarati u toku spremanja jela.

Šank ili barski sto

Ako imate dovoljno prostora, razmislite o postavljanju šanka ili barskog stola u kuhinji. To može poslužiti kao dodatna radna površina i mesto za brze obroke

Šank takođe može služiti kao skladišni prostor ukoliko ispod njega dodate poprečne police ili kao mesto za sedenje.

Dobra rasveta

Dobro osvetljenje može učiniti čuda za malu kuhinju. Postavite svetleću traku ispod kuhinjskih elemenata, koristite reflektirajuće površine kako biste povećali svetlost i razmotrite instaliranje više različitih izvora svetlosti kako biste stvorili prijatnu atmosferu.

Minimalistički dizajn

U malim kuhinjama manje je više. Odlučite se za minimalistički dizajn kuhinjskih elemenata, bez suvišnih ukrasa i detalja. To će stvoriti utisak prostranosti i olakšati održavanje reda.

U dizajn male kuhinje se savršeno uklapaju i ogledala. Postavljanje ogledala na suprotnoj strani od prozora može stvoriti iluziju veće prostorije. Ogledala reflektuju svetlost i otvaraju prostor, čineći kuhinju svetlijom i prostranijom, a ne zauzimaju praktično nikakav prostor.

Boje i materijali

Možda ovo niste znali; odabir pravih boja i materijala može imati veliki uticaj na percepciju prostora. Svetle boje kao što su bela, svetlo siva ili pastelne nijanse često čine prostor svetlijim i prostranijim. Takođe, koristite sjajne površine koje reflektuju svetlost.

Skladištenje na vratima i zidovima

Vrata kuhinjskih elemenata mogu se iskoristiti za dodatno skladištenje. Postavite kukice za kačenje posuđa, kuhinjskih alata ili peškira na unutrašnju stranu vrata. Takođe, možete postaviti police ili držače na zidove kako biste stvorili dodatni prostor za organizaciju.

Pravilno organizujte posuđe

Organizacija posuđa je ključna za efikasno kuvanje u maloj kuhinji. Koristite držače i organizatore za lonce i tiganje, posude za čuvanje hrane i pribor za jelo kako biste sve držali na svom mestu.

Praktikujte slaganje manjeg suda u veći kako biste dodatno uštedeli na prostoru za njihovo skladištenje.

Fleksibilan i multifunkcionalan nameštaj

Ako imate dovoljno mesta za trpezarijski sto, razmislite o kupovini sklopivog stola ili stola sa produžecima. Na taj način možete proširiti sto kada imate goste, a sklopiti ga kada želite osloboditi prostor.

Takođe, razmislite o kupovini multifunkcionalnog nameštaja koji će zadovoljiti više vaših potreba odjednom. Na primer, stolica koja kada se rasklopi dobija formu merdevina idealna je ukoliko ste radi uštede prostora neke stvari podigli u visoke elemente. 

Ključ svake praktične i lepe male kuhinje je organizacija, maksimalno iskorišćavanje prostora i pažljiv izbor aparata i elemenata. Važno je da se pridržavate principa minimalizma, koristite multifunkcionalne aparate i optimalno iskoristite sve dostupne resurse, uključujući zidove, vrata i vertikalni prostor. Uz ove principe vaša kuhinja će zasigurno biti prelepa.

Pročitajte i...