Kulturna dešavanja

‘Sav taj Jazz“

sav_taj_jazzNišville jazz festival će u sklopu ovogodišnjeg izdanja predstaviti čak tri izložbe fotografija: „Sav taj Jazz“ – Aleksandra Plačkova, „Živeti od danas do sutra“ – Bojana Bonića i „Serbian Jazz, Bre“! – Ivana Grlića.

Već u ponedeljak 13. avgusta, Nišville i Galerija „Art 55“ predstaviće postavku „All that Jazz“ novosadskog fotografa, inače pasioniraong ljubitelja i dobrog poznavaoca džeza Aleksandra Plačkova iza kojeg je bogato iskustvo novinskog fotoreportera, službenog fotografa Novosadskog Sajma, Sineoptika, Muzeja Grada Novog Sada, Novosadskog Jazz festivala, Umbria Jazz Festivala u Novom Sadu, urednika fotografije u časopisu „Oldtimer“…. „Slušajući muziku vidim pred očima osećanja muzičara , vidim svet u drugačijim bojama i oblicima, gledajući u moje fotografije to me ponovo podseća na proživljeno, na zvuk jazz-a, nešto kao deja vu“ – kaže Plačkov o svojoj postavci. Fotografije Aleksandra Plačkova moći će da se vide u Galeriji „Art 55“ (Ćirila i Metodija 17a) do 25. avgusta.

U utorak, 14. avgusta – na dan početka programa na River stage posvećenom Šabanu Bajramoviću, u „Salonu 77“ u Tvrđavi, biće otvorena izložba fotografija Bojana Bončića pod zajedničkim nazivom „Pogledi sa margine“ nastalih kao plod dvogodišnjeg rada – ovoga puta pod nazivom „Živeti od danas do sutra“. Inicijalna kapisla za ovcaj ciklus bila je nagrada koju je Bončić – advokat po profesiji, dobio na konkursu National Geographic Srbija (u kategoriji „ljudi“) za fotografiju Roma snimljenoj na vašaru u Beloj Palanci. Fotografije su snimljene po mahalama u Beloj Palanci, Jelašnici i Nišu.

Na dan otvaranja zvaničnog programa Nisvilla, u četvrtak 16. avgusta u Press centru Nisvilla (Galerija Paviljon u Tvrdjavi) premijerno u Nišu biće predstavljena izložba Ivana Grlića „Serbian Jazz, Bre!“ – multimedijalni umetnički projekat koji je baziran na portretima naših najznačajnijih muzičara iz žanra jazza koji je deo projekta „Serbian bre“ koji je Grlić započeo 2001. godine. „Serbian, bre“ je zamišljen kao višeslojni, višegodišnji projekat, sa ciljem da prikaže, zabeleži i zamrzne u vremenu lica koja nešto znače i skrene pažnju na ljude koji vrede i koji bi trebalo da imaju svoje mesto u istoriji našeg naroda.

Pročitajte i...