Niške vesti

Saradnja Niša i Tura

NišGradonačelnik Niša, Miloš Simonović i predstavnici Fakulteta umetnosti u gradu Turu u Francuskoj, su na sastanku koji je 29. aprila održan u Gradskoj kući, postigli dogovor o dugoročnoj kulturnoj saradnji ova dva grada.

Direktor Fakulteta umetnosti u gradu Turu, Jovan Zec je rekao da je razlog njihovog dolaska u Niš, poziv gradonačelnika Simonovića, koji su oni sa zadovoljstvom prihvatili. „U okviru ovog dogovora, pretpostavljamo da će doći i do saradnje Fakulteta umetnosti iz Niša i Državne akademije likovnih umetnosti u Turu. Takođe, ovaj program podrazumeva i razmenu studenata, profesora, izložbe umetnika- pojedinačno ili grupno“.

Odbornica grada Tura, Jolanda Brive, rekla je da postoji više pespektiva razmene i kulturne saradnje između ovog grada i Niša. „Otkrili smo neke zajedničke momente između naša dva grada, koji se odnose na vino. Pokušaćemo da stavimo u pogon jednu saradnju između vinogorskih područja grada Niša i našeg grada koji je u Francuskoj veoma poznat po svojim vinogradima. Moguće je da dođe i do razmene učenika osnovnih škola grada Niša i grada Tura. To je početak, ali to znači da su vrata širom otvorena za buduću saradnju“.

Gradonačelnik Niša, Simonović, takođe je ocenio da je ovaj susret početak dugoročne saradnje i istakao da Niš održava veoma blisku saradnju sa Ambasadom Francuske. On je podsetio da je Niš pre dve godine postao član Asocijacije evropskih gradova kulture, koja je inicijalno bila francuska asocijacija.

On je istakao da Niš ulaže napore da promoviše kulturne i istorijske vrednosti grada i regiona i da je otvoren za saradnju u ovoj, ali i drugim oblastima koje doprinose njegovom razvoju.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, predstavnici Fakulteta u metnosti u gradu Turu, upoznali su se sa radom institucija kulture u našem gradu i na Fakultetu u metnosti u Nišu, održali predavanje niškim studentima i sa rukovodstvom ove ustanove razgovarali o planovima za dalju saradnju.

City Radio

Pročitajte i...